Mugoša: Sve radim po zakonu, a hoće da me ocrne

“Nijesam ni vidio predsjednika skupštine Raška Konjeviće koji vrlo malo i boravi u svom radnom prostoru, jer on navrati samo ponekad"
125 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2011. 15:54h

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša rekao je na konferenciji za medije da Glavni grad ne čini ništa što je protiv zakona, te da on poštuje Vladinu uredbu o raspolaganju gradskim zemljištem.

Uprkos uputstvu Ministarstva finansija o proceduri za prodaju državne imovine, kojim su svi gradonačelnici upozoreni da ne smiju skupštini opština predlagati odluke o prodaji zemljišta dok za to ne dobiju saglasnost vlade, Mugoša je juče pokušao da preko svojih saradnika ipak progura prodaju.

Mugoša je istakao kako uputstvo ministra finansija Milorada Katnića samo tehnički dokument.

On je rekao da Glavni grad stavljanjem u skupštinsku proceduru Predloga odluke o raspolaganju gradskog zemljišta za 2011. godinu ne otuđuje svoju imovinu.

“Imovinom grada raspolaže skupština. Ta priča da mi radimo mimo zakona ne odgovara istini”, poručio je Mugoša.

On je istakao i kako je neotuđivo pravo Skupštine grada da raspolaže imovinom, a da prije otuđenja nadležni organ pribavi prethodnu saglasnost Vlade, što je, ističe on, “striktno i primjenjivano od strane grada”.

“Lokalna samouprava mora imati autonomiju, odnosno sopstvene poslove i fiskalni suverenitet koji će joj omogućiti da u skladu sa zakonom budu uspješne i da doprinose uspješnom razvoju Crne Gore”.

Mugoša tvrdi da je nekome u koaliciji stalo da ocrni Glavni grad i da prikaže neodgovorno ponašanje lokalne samouprave.

“Nijesam ni vidio predsjednika skupštine Raška Konjeviće koji vrlo malo i boravi u svom radnom prostoru, jer on navrati samo ponekad. Iskoristiću svoje pravo da po hitnom postupku, a bez potrebe, uvrstim u dnevni red Predlog Odluke raspolaganja najkasnije u ponedjeljak”, rekao je Mugoša.

Predsjednik Skupštine glavnog grada Raško Konjević odbio je juče da u dnevni red sljedeće sjednice uvrsti predlog gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše o raspolaganju građevinskim zemljištem u 2011. godini.

Mugoša će, prema informacijama „Vijesti“, insistirati da se odbornici podgoričkog parlamenta izjasne o raspolaganju brojnim urbanističkim parcelama, za koje prethodno nije pribavljena saglasnost vlade.

Mugoša planira, prema najavama iz svog okruženja, da se ta tačka u dnevni red Skupštine glavnog grada uvrsti po hitnom postupku, na šta ima pravo po Statutu. Mugoša je i prošle godine lokalnom parlamentu dostavio Odluku o raspolaganju građevinskim zemljištem.

Šef odborničke grupe DPS-a u Skupštini glavnog grada Momčilo Vujošević juče je tražio od predsjednika Skupštine Podgorice Raška Konjevića da na dnevni red naredne sjednice lokalnog parlamenta, zakazane za 2. mart, uvrsti odluku o prodaji zemljišta.

On je to saopštio na sastanku šefova odborničkih grupa sa Konjevićem, ali je odustao nakon što je predsjednik podgoričkog parlamenta bio rezolutan da se moraju poštovati uputstva iz vlade i da Skupština ne može donositi odluku o prodaji zemljišta prije nego što za to, eventualno, stigne odobrenje iz vlade.

Nekoliko sati kasnije iz Mugošinog tima stigle su najave da će zaobići Konjevića i ipak izdejstvovati u lokalnom parlamentu usvajanje odluke. Ukoliko svi odbornici DPS-a budu uz njega, on obezbijeđenu većinu ima sa odbornicima Narodne i Demokratske srpske stranke.

Bonus video: