Milić poslao Gogića kod Tadića

Zasijedanju Savjeta za saradnju sa Srbima su prisustvovali predstavnici partija iz Crne Gore – Nove srpske demokratije, Narodne i Demokratske srpske stranke, te SNP-a
0 komentar(a)
Radoman Gogić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoman Gogić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.02.2011. 16:57h

Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Beogradu sa predstavnicima Srba iz regiona o položaju i pravima Srba i popisu stanovništva koji će se ove godine održati u gotovo svim zemljama u okruženju.

Na sastanku Savjeta za odnose sa Srbima u regionu učestvovali su predstvanici prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, uključujući i Socijalističku narodnu partiju, koja je tvrdila da nije dobila poziv za sastanak.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici srpskih političkih stranaka, nevladinih prganizacija i kulturnih društava iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Albanije, Rumunije i Madjarske.

Tokom sastanka bilo je riječi o značaju unapređenja i zaštite prava srpskog naroda u zemljama u regionu i čvrstom opredjeljenju države Srbije za politiku dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje.

Tadić i njegovi sagovornici su ocijenili da je neophodno da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao nacionalne zajednice u Srbiji, navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika Srbije.

Iako je poziv za sastanak sa Tadićem upućen Srđanu Miliću, umjesto njega je Zasijedanju Savjeta za saradnju sa Srbima ispred Socijalističke narodne partije (SNP), prisustvovao novi potpredsjednik stranke, Radoman Gogić.

Prema informacijama "Vijesti", Milić je na zimskom odmoru, u inostranstvu.

Na sastanak sa Tadićem iz Crne Gore su došli još zamjenik predsjednika parlamentarne Nove srpske demokratije Goran Danilović, kao i predsjednici dvije neparlamentarne stranke Demokratske srpske stranke Ranko Kadić i Narodne stranke Predrag Popović.

Učestvovali i Zoran Žižić iz Demokratske stranke jedinstva i Vladimir Božović iz Matice srpske - Društvo članova u CG.

Na sastanku su bila i dvojica predstavnika Srba iz Albanije (Bledar Bašanović, član Državnog komiteta za manjine Albanije i Pavle Jakoja, predsjednik udruženja srpsko-crnogorske manjine Morača-Rozafa) kao i Slavomir Gvozdenović, predsjednik Saveza Srba u Rumuniji i Ljubomir Aleksov, predsjednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj,

Savjet za odnose sa Srbima u regionu je osnovan decembra 2009. godine u Beogradu, radi očuvanja njihovog identiteta, a posebno jezika. Savjet se stara o saradnji, zaštiti interesa i unapređivanju odnosa Srbije sa Srbima u regionu.

Članovi Savjeta su predsjednik Republike koji predsjedava Savjetom, predsjednik Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović, predsjednik Vlade Mirko Cvetković i više ministara.

Danilović: Pitanje popisa nije bilo dominantno

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije Goran Danilović izjavio je da je sasvim logično što je prisustvovao na sastanku kod srpskog predsjednika Borisa Tadića, navodeći da je programska obaveza te stranke da saradjuje sa Srbima u regionu.

“Gdje bih ja to danas drugo trebalo da budem, kao predstavnik srpske, demokratske stranke”, kazao je Danilović "Vijestima" upitan zašto je kao predstavnik partije koja smatra da su Srbiji u Crnoj Gori autohton narod došao na sastanak koji je srpski predsjednik obavio sa predstavnicima Srba iz regiona. On je kazao da je potpuno normalno što je bio na sastanku, na kome se, kako je naveo, razgovaralo o položaju Srba ne samo u zemljama bivše SFRJ nego u svim zemljama u kojima žive.Prema njegovim riječima, pitanje popisa nije bilo dominantno, već samo jedno u nizu pitanja o kojima su razgovarali.

“Pojedinim medijsko političkim krugovima je problem broja Srba, kojih ima 32 odsto u Crnoj Gori. Da nas ima manje ne bi se brinuli toliko gdje idemo i sa kim pričamo”, rekao je on.Danilović je kazao i da je dobra stvar što postoji ustavna obaveza predsjednika Srbije da makar jednom godišnje razgovara sa Srbima iz regiona.

”Mi iz Crne Gore nijesmo ni po čemu specifični u odnosu na Srbe iz ostalih djelova regiona”, kazao je on

Bonus video: