Čobeljić: Preispitati Samardžićevu odgovornost

Čobeljić je kazao novinarima da je Samardžić uputio vojnicima koji su tužili Ministarstvo "pogrdne riječi”.
155 pregleda 0 komentar(a)
viceadmiral Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
viceadmiral Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.02.2011. 15:46h

Predsjednik sindikata Vojske, Nenad Čobeljić najavio je da će tražiti da Savjet za odbranu i bezbjednost preispita odgovornost načelnika Generalštaba Dragana Samardžiča zbog, kako je rekao, neprihvatljivih optužbi na račun vojnika koji su tužili Ministarstvo odbrane (MO).

Pripadnici VCG tužili su MO zbog neusklađenih plata i neisplaćenih nadoknada za prekovremeni rad, tražeći da im Vlada plati dugovanja i preispita odluke o raspodjeli stanova.

Samardžić je kazao ranije da je njihov zahtjev sudu za nadoknadu zbog kursne razlike nespojiv sa kodeksom vojne etike.

Čobeljić je kazao novinarima da je Samardžić uputio vojnicima koji su tužili Ministarstvo "pogrdne riječi”.

"Uputićemo zahtjev Savjetu za odbranu i bezbjednost da se preispita odgovornost Samardžića zbog uvreda koje su iznesene na konto oficira, podoficira, vojnika po ugovoru, civilnih lica koja tuže Ministarstvo”, rekao je on, prenosi radio Antena M.

Čobeljić je rekao da od ministra odbrane Bora Vučinića traži izvinjenje zbog izjava koje je na njegov račun uputio bivši portparol Ministarstva, Vidak Latković.

Latković je, u izjavama, kako se navodi, kritikovao Čobeljića da od Ministarstva traži stan “na uštrb brojnih socijalno ugroženih porodica kojima su stanovi potrebniji”.

Novinarima nije dozvoljen ulazak u kasarnu Masline pa je pres konferencija održana na trotoaru ispred tog objekta.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da je Čobeljić bez prethodnog odobrenja ministra zakazao konferenciju za novinare i da je o tome obavijestio samo Komandu Logističke baze.

“Time je Čobeljić prekršio Zakon o Vojsci, po kome niko, pa ni načelnik Generalštaba, nema pravo da poziva novinare u vojni objekat bez odobrenja ministra odbrane”, kaže se u saopštenju.

Čobeljić je priznao da je napravio propust prilikom informisanja o današnjoj pres konferenciji.

"Lično prihvatam dio odgovornosti u tom smislu, ali sam računao da 20 metara između kapije i prostorija sindikalne organizacije neće biti problem”, rekao je on.

Bonus video: