U Crnoj Gori će biti samo dvije partije

Kada partijski predznak ne bude osnovna preporuka za zaposlenje, verujem da će i Crna Gora krenuti naprijed, i da u tom trenutku nećemo imati tek kozmetičke promjene...
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2011. 12:08h

Socijalistička narodna partija (SNP) nikada nije zatvarala vrata ujedinjenom djelovanju opozicije, i mnogo puta je to činila na račun vlastite štete, rekao je njen lider Srđan Milić.

On smatra da i u ovom trenutku opozicija ima široke mogućnosti političkog djelovanja i nastupanja ka konačnom cilju, demokratizaciji Crne Gore u korist svih njenih građana.

“Bio bih zadovoljan kada bi i ostale partije iz parlamentarne opozicije unosile onoliko svojih organizacionih i drugih potencijala kao što je to činila SNP”, kazao je Milić za beogradski nedjeljnik Akter.

On je rekao da nije optimista kada je u pitanju razdruživanje, kako je ocijenio, interesno povezane političke grupacije kao što je Demokratska partija socijalista (DPS).

Milić je, odgovarajući na pitanje o daljim događajima u DPS-u, kazao da se ne bavi onim šta se dešava u tuđem dvorištu.

“Znam na šta su pojedinci spremni ako imaju podršku kompletnog državnog aparata iza svojih leđa”, rekao je Milić.

Čini mi se, kaže on, da, u posljednje vrijeme, na tom polju postoji određena vrsta disbalansa, što je zaista pomak u pravom smjeru.

“DPS je prvenstveno interesno formirana partijska struktura u kojoj se dobro i zna i vidi raspored, kao i nivo benefita po partijskoj vertikali, od državnog vrha pa sve do lokalnog nivoa. Stoga nisam optimista kada je u pitanju razdruživanje jedne tako interesno povezane političke grupacije”, kazao je on.

Nezavisno od toga, svi koji u DPS-u danas promišljaju i donose zaključke moraju biti svjesni, smatra on, da je period nekontrolisane vladavine DPS-a ono što pripada prošlosti.

On je kazao da se pitanje postavljanja kadrova, ako se stvarno žele promjene u Crnoj Gori u pozitivnom smeru, treba riješiti na taj način da se traže najsposobniji, nezavisno od partija kojima pripadaju.

“Kada partijski predznak ne bude osnovna preporuka za zaposlenje, verujem da će i Crna Gora krenuti naprijed, i da u tom trenutku nećemo imati tek kozmetičke promjene, kakvima bi se mogle ispostaviti i ove današnje”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora sigurno ide ka bipolarnom političkom sistemu sa dvije jake političke partije koje moraju jasno definisati šta su to njeni strateški ciljevi.

“SNP neće biti u vlasti ni u Crnoj Gori, niti u jednoj opštini, ako predsjednik ove partije, ili bilo koji njen član, mora da se stidi zbog korupcionaških radnji svojih funkcionera”, poručio je on.

SNP-u nije potrebna koalicija ni sa kim ko bi, navodi on, omalovažio 15 časnih proteklih godina ove partije.

Bonus video: