Uehara: Borba protiv organizovanog kriminala zahtijeva angažovanje najboljih resursa i ljudi

Prema njenim riječima sa Ambasadu SAD je zadovoljstvo što može da pomogne dovođenjem iskusnih eksperata iz SAD koji će podijeliti svoje znanje i primjere najbolje prakse u upravljanju kompleksnim slučajevima u oblasti organizovanog kriminala i korupcije
57 pregleda 1 komentar(a)
Uehara, Foto: Vuk Lajović
Uehara, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 28.03.2018. 11:14h

Ambasadorka SAD Margaret En Uehara poručila je da borba protiv organizovanog kriminala zahtijeva pristup kojim su obuhvaćeni svi organi vlasti i angažovanje najboljih resursa i najboljih ljudi.

Na otvaranju konferencije o složenim istragama i specijalnim istražnim metodama u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, koji u Pržnu organizuje ambasade SAD u Podgorici, Uehara je naglasila je da su Sjedinjene Države ponosni partner Vladi Crne Gore u ovim važnim naporima za jačanje vladavine prava.

"U svakoj zemlji institucije pravosuđa u krivično-pravnoj oblasti se suočavaju sa izazovom otkrivanja i krivičnog gonjenja autora orgnizovanog kriminala. U eri globlizacije, ove grupacije ne poznaju granice I iskoristiće sve resurse da izbjegnu otkrivanje, dok istovremenu nanose nepopravljivu štetu tkivu društva.Vlada SAD je ponosna to je podržala napore Crne Gore u osnivanju Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog tima, i njihove napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Jednako smo ponosni na podršku kriminalističkoj policiji, višim i osnovnim tužilaštvima u borbi protiv ozbiljnih oblika kriminala", kazala je Uehara.

Prema njenim riječima sa Ambasadu SAD je zadovoljstvo što može da pomogne dovođenjem iskusnih eksperata iz SAD koji će podijeliti svoje znanje i primjere najbolje prakse u upravljanju kompleksnim slučajevima u oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

"Ovi eksperti će se posebno fokusirati na dijeljenje iskustva u sprovođenju složenih istražnih tehnika, uključujući operacije sa prikrivenim isljednicima i druga moderna sredstva koja se koriste za prepoznavanje, ometanje rada i uništavanje međunarodnih organizovanih kriminalnih grupa. Kao partner i saveznik, Sjedinjene Države ostaju posvećene pružanju podrške svojim crnogorskimkolegama u njihovim naporima u borbi protiv organizovanog kriminala I korupcije. Naporan rad ovih ljudi grani pravično I otvoreno društvo koje je čvrsto utemeljeno u vladavini prava", naglasila je ona

Šef kriminalističke policije u Upravi policije Enis Baković ustvrdio je je da su aktuelna dešavanja u Crnoj Gori u pogledu sukoba organizovanih kriminalnih grupa koji su u prethodnom periodu rezultirali teškim ubistvima pripadnika suprotstavljenih kriminalnih grupacija, izazov za crnogorsku policiju i prioritet u radu.

"Iz tog razloga, kako bi se preduprijedili dalji sukobi organizovanih kriminalnih grupa na teritoriji Crne Gore , te kako bis e preventivno i represivno djelovalo protiv njihovih članova i vođa, tokom prethodn egodine preduzieli smo niz operativnih aktivnosti koje su bile usmjerene na jačanju efikasnosti i efektivnosti polciije kroz konkretne mjere i radnje usmjerene ka bezbjednosno interesantnim licima. Smatramo da je ovaj pristup već dao vidljive rezultate", naglasio je Baković i dodao da izuzetno cijeni angažovanje ambasade SAD koja kroz niz projekata prepoznaje potrebe crnogorske policije i pomaže na njenom jačanju.

Bonus video: