U Budvi neće biti prinudne uprave

U odgovoru Vladinog Biroa za odnose sa javnošću na pitanja upućena premijeru Igoru Lukšiću, piše da je Ustavom propisano da je opština samostalna u obavljanju svojih nadležnosti
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.02.2011. 08:02h

Vlada za sada ne namjerava da uvede prinudnu upravu u Opštini Budva jer ne postoji zakonski osnov za takvo postupanje, bez obzira što su predsjednik Opštine Rajko Kuljača i njegov potpredsjednik Dragan Marović u istražnom zatvoru.

U odgovoru Vladinog Biroa za odnose sa javnošću na pitanja “Vijesti” upućena premijeru Igoru Lukšiću, piše da je Ustavom propisano da je opština samostalna u obavljanju svojih nadležnosti.

“Vlada može raspustiti skupštinu opštine, odnosno razriješiti predsjednika opštine, samo ako duže od šest mjeseci, ne obavljaju svoje nadležnosti”, piše u odgovoru.

Dodaje se da je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da se smatra da predsjednik opštine ne obavlja poslove iz svoje nadležnosti, ako ne obezbijedi izvršavanje zakona, drugih propisa i opštih akata, sprovođenje strateških dokumenata od državnog značaja... Napominje se i da potpredsjednik opštine zamjenjuje predsjednika u slučaju njegove odsutnosti. Budvu trenutno vodi potpredsjednik Lazar Rađenović.

Piše i da Evropska povelja o lokalnoj samoupravi propisuje da “lokalne vlasti mogu da odrede sopstvenu unutrašnju organizaciju uprave, kako bi je prilagodili lokalnim potrebama i obezbijedili efikasnu upravu”.

Na pitanje da li će Vlada i kakvo rješenje ponuditi za problem u kojem se nalazi Opština Budva, suština odgovora je da je opština samostalna u obavljanju svojih poslova i da Vlada ima ograničenu nadzornu funkciju i veoma malu represivnu funkciju u odnosu na organe lokalne samouprave.

Bonus video: