Krivokapić: Crna Gora i BiH su pod pretenzijom nekih susjeda

"Izašla je knjiga koja jasno govori da treba učiniti sve da se umanji uticaj novonastale nacije u Crnoj Gori, Crnogoraca", kazao je Krivokapić.
89 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 21:44h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić ocijenio je da su Crna Gora i Bosna i Hercegovina "pod pretenzijom nekih svojih susjeda".

"U Beogradu je skoro izašla publikacija Evropskog pokreta. Za nas, koji smo bili više upućeni, Evropski pokret je bio simbol najviše građanske svijesti u Srbiji, tokom najtežih vremena. Izašla je knjiga koja jasno govori da treba učiniti sve da se umanji uticaj novonastale nacije u Crnoj Gori, Crnogoraca", kazao je Krivokapić u intervjuu za Radio "Slobodna Evropa", prenosi Beta.

Krivokapić je ocijenio da je zabrinjavajuće to što takve stavove ima organizacija koja se smatra građanskom.

"Kada se to štampa u građanskom dijelu Srbije, onda vam je jasno da ta politika nije u povlačenju, nego da samo mijenja na modalitetu, ali sa istim stepenom namjere i destruktivnosti", kazao je Krivokapić.

Predsjednik crnogorskog parlamenta ocijenio je da je uzrok problema u nedostatku demokratije.

"Izvorište je u nesposobnosti da se u svojim državama napravi demokratija. Kada nemate demokratiju u svojoj državi, morate da se bavite nacijom. Onda se izvoze ideje iz 18. i 19. veka, kao i ideje četničkog pokreta", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori je, ipak, lakše nego Bosni i Hercegovini da se odupre uticaju Beograda jer iza sebe ima milenijumsku državnost.

"Crna Gora ima jaku posvećenost svojih manjinskih naroda državi. Sve to čini korpus veće odbrambene snage prema bilo kojoj agresiji, posebno prema velikosrpskoj agresiji, koja je kontinuirana. Mislim da imamo i duže državničko iskustvo u Crnoj Gori", ocijenio je Krivokapić.

Bonus video: