Kosta: U Crnoj Gori nema velikih kršenja ljudskih prava

Kosta je kazao da će, ako mu rasopred bude dozvoli, doći u Crnu Goru. \\"Tako ću moći bolje da vidim kako funkcioniše situacija na terenu”, kazao je on
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 11:25h

Crna Gora je mlada demokratija koja prolazi kroz period tranzicije, a napredak treba da ostvari u narednih nekoliko godina, kazao je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Žan Pol Kosta.

Ona nije, istakao je on, na listi zemalja odgovornih za velika kršenja ljudskih prava.

Na konferenciji za novinare, Kosta nije želio direktno da odgovori na pitanje „Vijesti“ kako kometariše to što Crna Gora ne poštuje sudsku praksu Suda u Strazburu u slučajevima klevete.

“Dobio sam poziv Vrhovnog suda Crne Gora da posjetim vašu zemlju i, ako mi moj raspored bude dozvolio, prihvatiću ga i doći. Tako ću moći bolje da vidim kako funkcioniše situacija na terenu”, kazao je Kosta.

On je ukazao i na činjenicu da se Crna Gora ne nalazi na listi zemalja koje su odgovorne za velika kršenja ljudskih prava.

Upitan kolike su, prema praksi tog suda, kazne novinarima za klevetu, Kosta je kazao da to zavisi od slučaja, ali i da je zatvorska mnogo ozbiljnija od novčane kazne.

“U Crnoj Gori su zatvorske kazne za slučajeve klevete ukinute i sudovi mogu da odluče da ne osude novinare u slučajevima gdje nađu da je postupao u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima”, piše u Mišljenju Evropske komisije (EK) koje je dala krajem prošle godine.

Navodi se da se tužbe za klevetu i velike kazne, iako manje učestale, još koriste kako bi se mediji pritiskali.

“Crna Gora konzistentno ne prati sudsku praksu Evropskog suda za ljudska parava u Strazburu”, ocijenila je EK.

Bonus video: