Lukšić: Zahtjev EPCG je nerealan

Pokazalo se da tokom rasprave EPCG nema skoro nijedan novi dokaz, papir ni informaciju da bi opravdala ono što traži, kaže Stevo Muk.
0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Savo Prelević
Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2011. 16:54h

Komentarišući najave poskupljenja struje premijer Igor Lukšić je kazao da do kraja treba rasvijetliti motive Eletroprivrede Crne Gore i kazao da je to posao resorne agencije.

“Ne mogu se oteti utisku da takav zahtjev očigledno nerealan, jer je rasprava pokazala mnogo šupljina u tom zahtjevu", rekao je Lukšić novinarima.

Muk: Bez papira

Rasprava o zahtjevu Elektroprivrede, kojim traži poskupljenje struje 79 odsto za građane, pokazala je da EPCG u dijelu distribucije nema odgovore na značajan broj pitanja kojim bi dokazala da je opravdano ono što bi da joj potrošači plate kroz cijene, ocijenio je jedan od učesnika Stevo Muk.

Pokazalo se da tokom rasprave EPCG nema skoro nijedan novi dokaz, papir ni informaciju da bi opravdala ono što traži. Veliki problem je podatak da EPCG nema dokaze kojima može da dokaže stvarno vlasništvo nad značajnim brojem svojih nekretnina, što je važno jer se na vrijednost osnovih sredstava izračunavaju i amortizacija i povrat na investicije - upozorio je Muk.

Distribucija EPCG traži 21 miliona eura povrata na sredstva uz stopu od 10,76 odsto, što je poveća je od 150 odsto u odnosu na prošlu godinu, a za amortizaciju 16,5 miliona.

Nije Crna Gora zapad

Cijena za korišćenje distributivnog sistema zahtijevana je u iznosu od 18, 66 eura po kilovatu na mjesečnom nivou, što predstavlja povećanje za oko 106 odsto u odnosu na odobrenu za 2010.

Sa procentom stope povrata na investicije od prosječnih 11 odsto na nivou EPCG nijesu saglasni predstavnici države u Odboru direktora energetske kompanije, ocjenjujući da je to stavka koja najviše utiče na povećanje troškova i moguće poskupljenje struje.

Iako je taj zahtjev pripremio menadžment EPCG koji vodi italijanska kompanija A2A a ne Bord direktora, predstavnici domaćeg kapitala u Elektroprivredi smatraju da su nejasnoće u propisima Regulatorne agencije za energetiku glavni krivac što se došlo do tolike stope povrata.

"Previsoka je stopa povrata i uticala je na povećanje zahtjeva za oko 70 miliona eura. To je standard na Zapadu, ali u ovom trenutku to u Crnoj Gori nije realno i to je bio jedan od razloga zašto su se predstavnici državnog udjela u EPCG distancirali od tog zahtjeva", rekao je predsjednik Odbora direktora EPCG, Srđan Kovačević.

On smatra da bi povrat morao biti povećan u odnosu na prošlu godinu i makar da bude kao kamata koju je država dobila na obveznice koje je izdala, odnosno 7,8 odsto sa sadašnih 4,9 odsto.

"U tom slučaju traženi troškovi bi bili značajno bili manji", ocijenio je Kovačević.

Do 28, februara će se ocjenjivati zahtjevi energetskih preduzeća o dozvoljenim prihodima, koje traže da im RAE odobri, a koje bi potrošači plaćali preko račuan za struju, kada će se znati hoće li od 1. aprila biti promijenjene cijene električne energije.

Bonus video: