Mandić: Vujanović je obećao da će popis biti slobodan

Nakon razgovora sa Vujanovićem, Mandić je podsjetio da je isto obećanje dobio i od premijera Igora Lukišića i ocijenio da bi ti javni pozivi mogli uticati da se Popis stanovništa obavi kao statističo, a ne političko pitanje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2011. 14:28h

"Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uskoro će javno pozvati građane da se, na predstojećem popisu, slobodno izjasne i poručiti da će odgovarati svako ko na bilo koji način na njih bude vršio pritisak", kazao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Nakon razgovora sa Vujanovićem, Mandić je novinare podsjetio da je isto obećanje dobio i od premijera Igora Lukišića i ocijenio da bi ti javni pozivi mogli uticati da se Popis stanovništa obavi kao statističo, a ne političko pitanje.

"I on (Vujanović) mi je takođe rekao da će odabrati pogodan trenutak, kada će se obratiti građanima i reći da svako na popisu mora biti slobodan da iskaže ono što osjeća", istakao je Mandić, objašnjavajući da se sa crnogorskim predsjednikom sreo na sopstvenu inicijativu.

On je dodao da je, tokom razgovora, otvorio pitanje odnosa dijela javnosti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mitropolitu Amfilohiju.

"Kroz pitanje sukoba sa SPC i mitropolitom, posebno sam izdvojio predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, određene medije i intelektualce. Tražio sam i očekivao da je njegova obaveza da se javno oglasi i da traži da se stane sa kampanjom protiv mitropolita", kazao je Mandić.

On je ocijenio da Vujanović ima obavezu više da se oglasi povodom crkve, jer je upravo on, kako je rekao, neposredno prije predsjedničkih izbora bio favorizovan od strane SPC i u Rusiji dobio jednu od najvećih priznanja koje dodjeljuje tamošnja pravoslavna crkava.

"A, svi znaju da se to ne bi moglo desiti da nije matična pravoslavna crkva predložila tog čovjeka za tu nagradu... zato sam ga zamolio da reaguje i zaustavi napade na mitropolita".

Vujanović se, prema njegovim riječima, nije decidno izjasnio po tom pitanju, pa će "vrijeme pokazati, kakva će biti njegova reakcija".

On je kazao da je Vujanovića upoznao sa inicijativom Nove, kojom će predstavnici te stranke tražiti od Vlade da poništi odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Mandić je naglasio da je u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope usvojena rezolucija, koja se tiče zločina na Kosovu i na osnovu koje će početi određene istražne radnje.

"Te istražne radnje će nesumnjivo utvrditi da je državna tvorevina Kosovo nastala na zločinu" konstatovao je Mandić.

Bonus video: