PzP će tužiti Đukanovića i Berluskonija, Vujicu Lazovića i Branka Vujovića

„Zavala, Marovići i povezane osobe su male pare i sitne ribe u odnosu na energetski potencijal", kaže Radulović.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2011. 13:28h

Pokret za promjene procesuiraće tokom naredne sedmice Vrhovnom državnom tužiocu krivičnu prijavu protiv Mila Đukanovića, Silvia Berluskonija, Vujiće Lazovića i Branka Vujovića, jer tvrde da su sa više povezanih osoba na organizovan način napravili nesagledive štete crnogorskom energetskom sektoru.„Postoje osnovane sumnje da će daljim djelovanjem te povezane osobe u Italiji i Crnoj Gori bitno uticati na način valorizacije preostalih energetskih potencijala, kvalitet investicija u tom sektoru i moguću izgradnju hidrocentrala na Morači“, rekao je potpredsjednik te partije, Branko Radulović, prenosi MINA.Time bi se, kako smatra, mogla dovesti u pitanje ekonomska stabilnost i energetska samoodrživost Crne Gore na duži rok. Prema njegovim riječima, sadašnja visoka i najavljenja još viša cijena električne energije samo je jedna od negativnih posljedica tajnih dogovora, protivzakonitih odluka i štetnih ugovora koje su, kako tvrdi, kreirali i potpisali Đukanović, Berluskoni, Lazović i Vujović i sa njima povezane osobe.

Radulović je dodao da će se sve to odraziti na poskupljenje roba i usluga, standard građana, poslovanje privrednih subjekata, kapitalnu vrijednost i poslovne efekte Elektroprivrede (EPCG), kao i na punjenje buđzeta i mogućnost trajnog gubitka EPCG.On smatra da su Đukanović, kao bivši premijer, i njegovi, kako tvrdi, formalni izvšioci, potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za privatizaciju Lazović, i bivši ministar ekonomije Vujović, kao i premijer Italije Berluskoni, direktno učestvovali u kreiranju i sprovođenju plana da energetskoi lobi u Italiji preuzime crnogorski energetski potencijal.„Očito da je energetski potencijal Crne Gore pokušaj kompenzacije za šverc cigara i štete koje su sa njim napravljene Italiji“, rekao je Radulović.

„Ovo je treći pokušaj okupacije Crne Gore od Italije. Prva dva, 1918 i 1941. godine uspjeli smo da odbijemo, nadam se da ćemo i ovaj treći najopasniji“, poručio je Radulović.

"Pokušaj okupacije 1918. i 1941. smo odbili, da vidimo oćemo li ovaj treći" On je podsjetio da se sve na šta je PzP ukazivao u prethodne tri godine, a tiče se organizovanog djelovanja političko-finasijskih-energetskih struktura u vezi preuzimanja crnogorskih energetskih kapaciteta i potencijala, vremenom pokazalo tačnim.„Ovo je treći pokušaj okupacije Crne Gore od Italije. Prva dva, 1918 i 1941. godine uspjeli smo da odbijemo, nadam se da ćemo i ovaj treći najopasniji“, poručio je Radulović.Radulović je dodao da pisanje italijanske štampe i istrage koju vodi Tuzilaštvo Peskare zbog sumnji u korupciju u Italiji i Crnoj Gori u vezi sa poslom izgradnje energetskog kabla, potvrđuje osnovanost indicija koruptivnih radnji povezanih osoba koje ta partija navodi.On smatra da će tužba koju će PzP procesuirati, biti pravi test Vrhovnog državnog tužioca u vezi spremnosti u borbi protiv organizovanog kriminala.„Zavala, Marovići i povezane osobe su male pare i sitne ribe u odnosu na energetski potencijal, Đukanoviće i Berluskonija i njima povezanih osoba“, zaključio je Radulović.

Bonus video: