Lazović: Ne pritiskamo sud

„Mi smo odgovorili na zahtjev tima branioca da specijalizovana kuća uradi svoju analizu".
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2011. 21:50h

Lider budvanskog DPS Boro Lazović tvrdi da zaključak Skupštine opštine Budva, kako pri građenju postrojenja za desalanizaciju morske vode opštini Budva nije nanijeta materijalna šteta - nije pritisak na sudske organe.

„Mi smo odgovorili na zahtjev tima branioca da specijalizovana kuća uradi svoju analizu. To nije nikakv pritisak na sud, niti je taj dokument obavezujući, on se može prihvatiti ili ne, ali dobili smo još jedno mišljenje“, kazao je Lazović za „Vijesti“ i dodao da će analiza biti proslijeđena sudu..

Upitan da li oni ne vjeruju sudstvu, Lazović je kazao da vjeruju „sto posto“.

„To što je sjednici Skupštine opštine bila zatvorena za javnost je zbog procjene da bi to moglo uticati na sudski proces, a ne zato što mi smo imali namjeru nešto da krijemo.. Jednostavno, nijesmo željeli da napravimo bilo kakvu grešku koja bi mogla da loše utiče na tužilaštvo ili naše ljude koji su gore ( u pritvoru u Spužu)“, kazao je Lazović.

Odbornički klub SDP juče je saopštio da “otvaranje ove teme i na ovakav način u Skuštini opštine Budva ne doprinosi samostalnom, zakonitom i efikasnom rješavanju slučaja od strane nadležnih pravosudnih organa”: “Niti to pomaže, odbrani i dokazivanju nevinosti okrivljenih već prije može ličiti na politizaciju slučaja: politički pritisak na državne organe i političku odbranu optuženih, koja vjerujemo i nadamo se njima nije potrebna”.

Odbornici SDP nijesu prisustvovakli sjednici parlamenta kada se glasalo za spori izvještaj o kojem su SNP i PzP bile uzdržane. Tvrde da materijal o kojem je raspravljano nije u nadležnosti Skupštine opštine.

Na drugoj strani, portparol DPS-a Rajko Kovačević smatra da je njihova filijala imala pravo da održi sjedicu posvečenu ovom nalazu jer su dovedeni u fokus sumnje o neracionalnom trošenju budžetskih sredstava.

U SNP ni juče nijesu željeli „da ulaze u bilo kakvu priču koja bi se mogla tumačiti kao odbrana ili napad na optužene.

„Ono o čemu se raspravljalo na SO Budva na zahtjev advokata optuženih trebalo bi svakako da bude odgovor lokalnog parlamenta u određenoj fazi sudskog postupka, prije svega na upit tužilaštva, odnosno suda“, rekao je “Vijestima” šef budvanske SNP Veselin Marković.

Čarapićku ne interesuje nalaz iz Beograda

Vrhovna državna tužitelja Ranka Čarapić i predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica saopštile su juče da nalaz konsultanskih kuća koji je, na zahtjev advokata optuženih, prekjuče usvojila SO Budva neće biti validan.

“To je nalaz koji nije pribavljen u zakonitom postupku i on je potpuno irelevantan za postupak”, kazala je Čarapić. „Zakonik o krivičnom postupku veoma tačno je označio subjekte koji su zaduženi da cijene validnost dokaza. Tako će i u ovom slučaju oni koji su pozvani, ovlašćeni nadležni(subjekti) napraviti ocjenu“, kazala je Medenica.

Čarapićka je potvrdila da je predložila Višem sudu da osumnjičeni ostanu u pritvoru zbog mogućnosti da utiču na svjedoke, jer tužilaštvo nije saslušalo sve koje je planiralo, i zbog bojazni od falsifikuju dokumentaciju.

“Mi smo već obavijestili javnost da je bilo pokušaja falsifikovanja dokumenata koji su za nas jako važni i to je nešto u što se sud, kada je prvi put odlučivao( o pritvoru) uvjerio”, rekla je Čarapićeva, ali nije rekla na koja dokunmenta misli.

Bonus video: