Đorđević: Postupak protiv Amfilohija može dovesti do tenzija

“Bilo bi pogrešno da Amfilohije ne bude tretiran kao i svaki drugi građanin, kazao je Đorđević "Vijestima"
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 15:29h

Vjerski analitičar Mirko Đorđević ocijenio je da pokretanje prekršajnog postupka zbog govora mržnje protiv mitroplita SPC Amfilohija može dovesti do tenzija u Crnoj Gori.

On je kazao i da će postupak državnih organa uticati na odnose države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, ali da Amfilohije mora biti tretiran pred sudom kao i svaki drugi građanin.

“Bilo bi pogrešno da Amfilohije ne bude tretiran kao i svaki drugi građanin, bez obzira na to što je on crkveni velikodostojnik. Zato će taj proces bitri jako važan”, kazao je Đorđević “Vijestima”.

Političke implikacije pokretanja prekršajnog postupka, po Đorđeviću, takođe će biti evidentne, zbog čega, kako je kazao, sud mora da postupa kao da je u pitanju bilo koji građanin Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko–primorski Amfilohije izjavio je da nije prvi, ni posljednji koga sude u Crnoj Gori na pravdi Boga, dodajući da “smo uvijek na sudu i pred sudom”.

"Uostalom, treba malo da se odmorim od mnogih obaveza", rekao je mitropolit na pitanja novinara o najavi Višeg državnog tužilaštva da će razmotriti osnovanost pokretanja krivičnog postupka protiv njega zbog govora mržnje.

Viša državna tužiteljka Vesna Jovićević najavila je da će tužilaštvo u Podgorici podnijeti zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv mitropolita Amfilohija zbog govora mržnje.

Bonus video: