MANS-u problematičan Markovićev prethodni angažman

Imenovanje Duška Markovića za predsjednika Nacionalne komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala ne ohrabruje, kaže Vanja Ćalović.
0 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Vanja Ćalović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.01.2011. 12:17h

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović kazala je agenciji MINA da naimenovanje Markovića ne ide u prilog demokratizaciji jer je on, dok je bio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), dozvoljavao da ta služba prati i prisluškuje političke neistomišljenike.Ona je podsjetila da je ANB i do sada bila zadužena, pa i njen prvi čovjek, za borbu protiv organizovanog kriminala, i to njegovih najtežih oblika, ali da nije imala nikakavih konkretnih rezultata.„Mimo njihovog aganžmana u kontraverznoj akciji Orlov Let nije uradila ništa ozbiljnije po pitanju borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa i njihovih bosova. Teško je očekivati da će na novoj funkciji Marković imati neku volju i spremnost da nešto ozbiljnije učini po tom pitanju“, tvrdi Ćalović.Prema njenim riječima, slično je i kada je riječ o korupciji. „Mi znamo da je ANB radila neka istraživanja koliko su korumpirani državni službenici ali, bez obzira na to, nije bilo nikakvih akcija koje su uslijedile nakon toga“, navela je Ćalović.Ona je dodala da je osnovno pitanje zbog čega su uopšte takvi podaci prikupljani i da li su oni korišćeni u neke druge svrhe, a ne u cilju dokazivanja eventualnih slučajeva korupcije kod državnih službenika.

Nije mu se sviđalo šta radimoĆalović je kazala da zato misli da imenovanje Markovića za predsjednika Komisije ne šalje „neki pozitivan signal“.„Vrlo sam skeptična po pitanju toga da će postajati prostor za saradnju sa čovjekom koji je direktno uputio jasne poruke MANS-u i meni, kada mi je poslao pismo na kućnu adresu gdje mi je obajsnio da se njemu ne sviđa to što mi radimo i da bi trebali da imamo drugačiji odnos prema Agenciji“, rekla je ona. Ćalović je kazala da i dalje ostaje član Komisije. „Bez obzira na to što sam vrlo skeptična kada je u pitanju novi predsjednik Komisije, ipak ćemo dati sve od sebe i vidjeti da li postoji svrha i elementarno raspoloženje da sasluša naše predloge“, navela je ona.Upitana šta će MANS učiniti ako Marković „promijeni stav i ponudi ruku saradnje“, Ćalović je kazala da će je prihvatiti.„Samo bih ipak podsjetila na narodnu poslovicu - Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Vrlo je teško očekivati da čovjek, koji je bio šef nacionalne bezbjednosti, naše tajne službe koja se nikada nije ozbiljnije reformisala, sada odjednom postane transparentni demokrata voljan za saradnju sa civilnim društvom“, zaključila je Ćalović.

Bonus video: