Partije se spremaju za popis kao za izbore

Dok u vladajućoj koaliciji očekuju agresivniju kampanju samo u slučaju da se u nju uključi predsjednik DPS-a Milo Đukanović, u opoziciji misle da će bivši premijer, zbog partijskih nesuglasica, povući ručnu.
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2011. 08:53h

Vladajuća koalicija i opozicija će u februaru početi sa javnom, ali i terenskom kampanjom za popis stanovništva kako bi uticale na konačne rezultate izjašnjavanja građana. Iako političari u javnim nastupima ističu da je popis statističko pitanje, više istaknutih funkcionera vladajućih i opozicionih partija „Vijestima“ je potvrdilo da će za terensku kampanju uoči popisa biti pripravne čitave stranačke infrastrukture.

Prema tvrdnjama sagovornika „Vijesti“ vlast će pokušati da poveća procenat građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i govore crnogorskim jezikom, dok će se opozicija uglavnom truditi da zadrži sadašnji procenat Srba u Crnoj Gori.

„Vlast je svjesna da će se teško pred međunarodnom zajednicom opravdati eventualan drastično smanjenje broja Srba, ali će zato smanjiti broj onih koji su na prošlom popisu izjavili da govore srpskim jezikom.

Sastanči se...

Po ugledu na predizborne kampanje očekujemo da će to biti najizraženije u državnoj administraciji, gdje su zbog straha od gubitka posla ljudi podložniji pritisku. Nama je cilj da Srbi ostanu na istom procentu, jer smo svjesni da će biti i onih koji će preko noći promjeniti naciju ako im se da dobra ponuda“, kazao je „Vijestima“ jedan od uticajnih opozicionih političara.

Iako je zakazan za 1. april, popis stanovništva je već bio tema na sjednicama većine stranačkih rukovodstava. U vladajućoj koaliciji, nakon prazničnih odmora, na najvišem nivou su počele konsultacije o sprovođenju popisa, dok se u SNP-u o popisu razgovaralo na poslednjoj sjednici Glavnog odbora.

Predstavnici opštinskih komisija učestvovaće u odabiru popisivača, kojih će biti oko 3.000. Povodom toga juče su u MONSTAT-u bili Vuksan Simonović i Miodrag Živković iz SNP-a i Novo Vujošević iz Nove

Ta stranka za sada još nema jasnu strategiju o učešću u kampanji za popis, ali je sigurno da terensku kampanju neće sprovoditi sa ostalim opozicionim partijama. Nova srpska demokratija podići će stranačku infrastrukturu početkom februara, a intenzitet kampanje zavisiće od angažmana vlasti. Jedina opoziciona partija koja neće biti uključena u kampanju je PzP.

Operativci obilaze simpatizere

Budimir Aleksić iz Nove tvrdi da će ta stranka na svoje glasače uticati da se slobodno izjašnjavaju kao Srbi. On ističe da će kampanja biti javna, i da neće biti rada na terenu.

“Pratićemo hoće li vlast vršiti brutalnu kampanju u pravcu asimilacije i reagovati kod domaćih i međunarodnih institucija”, tvrdi Aleksić.

Prema tvrdnjama sagovornika „Vijesti“, partijski operativci obilaziti članove i simpatizere sugerišući im kako da se izjasne kada im popisivač dođe u kuću.

U političkoj javnosti nije tajna da su rezultati popisa od velikog značaja za dalje partijsko pozicioniranje

Portparol DPS-a Rajko Kovačević tvrdi da neće biti pritisaka na građane da se izjašnjavaju mimo svoje volje. Komentarišući najave opozicionih partija da će pozivati svoje glasače da se slobodno izjašnjavaju o svojoj nacionalnoj pripadnosti i jeziku kojim govore, Kovačević je upozorio da se time utiče na slobodnu volju građana.

“DPS ni u prethodnom popisu nije vršila političke kampanje po tom pitanju. Naprotiv, upravo oni koji sada upozoravaju na navodne pritiske na građane bili su veoma organizovani da utiču na građane”, upozorio je Kovačević.

SNP kaže da je protiv manipulacija

Da vlast i opozicija imaju bogato iskustvo u političkoj zloupotrebi popisa, potvrdilo se 2003. godine, kada su obije strane bile poprilično upletene u friziranje konačnih rezultata.

U atmosferi podignutih tenzija, predstavnici DPS-a i SNP-a tada su uspjeli da se dogovore o sastavu popisnih komisija i u čitavu priču uključe kancelariju OEBS-a koja je obećala nadgledanje popisa.

Ipak to ih nije spriječilo da, zbog otvorenih najava kraja državne zajednice SCG, podignu stranačke infrastrukture i direktno utiču na nacionalno prebrojavanje. Nakon kampanje tokom koje su aktivisti obilazili glasače, a pojedini popisivači sugerisali domaćinima kako da se izjasne, u Crnoj Gori je izbrojano 43 odsto Crnogoraca i 32 odsto Srba.

Vuksan Simonović iz SNP-a upozorava da ta stranka neće dozvoliti manipulacije, pojašnjavajući da će SNP, prema ranijem dogovoru opozicije sa tadašnjim ministrom finansija Igorom Lukšićem učestvovati u opštinskim popisnim komisijama.

Prema tom dogovoru na čelu popisnih komisija biće predsjednici opština, dok će među sedam članova dvojica biti iz opozicije. Predstavnici opštinskih komisija učestvovaće u odabiru popisivača, kojih će biti oko 3.000. Povodom toga juče su u MONSTAT-u bili Vuksan Simonović i Miodrag Živković iz SNP-a i Novo Vujošević iz Nove.

„SNP će u mjeri kojom neće politizovati popis dati svoj maksimalni doprinos da se građanima pruži mogućnost da slobodno bez prisila daju podatke. Naši predstavnici u opštinskim komisijama, između ostalog, pratiće obuku popisivača, davanje uputstava i preliminarno objavljivanje rezultata popisa. Sve te radnje moraju biti transparentne i mi ćemo na tome maksimalno insistirati“, smatra Vuksanović.

Manje stranke - agresivnija kampanja

U političkoj javnosti nije tajna da su rezultati popisa od velikog značaja za dalje partijsko pozicioniranje.

Prema toj „izbornoj računici“ najveća borba vodiće se među opozicionim strankama koje pretenduju na glasove Srba.

S obzirom da izborni rezultati pokazuju da Srbi u Crnoj Gori najviše glasaju za opoziciju, borbom za očuvanje postojećeg broja građana koji se izjašnjavaju kao Srbi, opozicione partije zapravo će se boriti za čuvanje svog biračkog tijela.

U političkom nadmudrivanju stranke će pokušati da se nametnu kao eksluzivni zaštitnici svog naroda pa se, prema tvrdnjama sagovornika „Vijesti“, ne očekuje zajednička kampanja opozicionara.

Tako se očekuje da manje stranke poput DSS i NS, agresivnijom kampanjom pokušaju da podignu svoj politički rejting, dok će se Nova truditi da zadrži svoje biračko tijelo.

Da ni SNP neće ostati uzdržana prema provjerenim glasačima, može se zaključiti prema izjavama najviših funkcionera koji sve otvorenije zagovaraju zaštitu srpskog jezika i upozoravaju na navodnu asimilaciju Srba

.„ Ukoliko popis pokaže nagli pad Srba nije isključeno da neke partije kasnije preispiutaju svoje programske orjentacije“, upozorio je jedan od opozicionih funkcionera.

Osim Srba na udaru i Muslimani Osim Srba pod posebnim pritiskom na popisu u aprilu bi se mogli naći Muslimani.

S obzirom da zna ko su mu glavni rivali uoči stranačkog kongresa, ne bi bilo politički pametno da ih sada provocira i tjera u savez sa opozicijom. Tada bi imao borbu na dva fronta a to mu ne bi bilo isplativo“, tvrdi jedan od sagovornika „Vijesti“

Ističući da, zbog međunarodne javnosti, vlast neće smjeti da radikalno smanji broj Srba, sagovornici „Vijesti“ pribojavaju se da bi se Muslimani mogli naći pod najjačim udarom.

Njihov broj bi, prema najavama, osim Crnogoraca mogli da smanje i Bošnjaci.

„Na prošlom popisu drastično je smanjen broj Roma, koji su se izjasnili kao Crnogorci. Na ovom izjašnjavanju to moglo da se desi Muslimanima. Njih će pokušati da asimiliraju uglavnom Bošnjaci, ali i Crnogorci, i ukoliko ne bude neke intervencije sa strane tu bi se mogao desiti najveći pad. Poseban problem je što predstavnici tog naroda nijesu angažovani ni u javnosti niti na terenu“, smatra jedan od sagovornika „Vijesti“.

Zbog problema u partiji Đukanović „povlači ručnu

Dok u vladajućoj koaliciji očekuju agresivniju kampanju samo u slučaju da se u nju uključi predsjednik DPS-a Milo Đukanović, u opoziciji misle da će bivši premijer, zbog partijskih nesuglasica, povući ručnu.

„Očigledno je da potpredsjednici DPS-a Svetozar Marović i Filip Vujanović nijesu za radikalne izmjene u nacionalnom prebrojavanju, pa bi zbog toga Đukanović mogao biti obazriviji.

S obzirom da zna ko su mu glavni rivali uoči stranačkog kongresa, ne bi bilo politički pametno da ih sada provocira i tjera u savez sa opozicijom. Tada bi imao borbu na dva fronta a to mu ne bi bilo isplativo“, tvrdi jedan od sagovornika „Vijesti“.

U opoziciji očekuju da Lukšić neće raditi na podizanju tenzija uoči popisa.

Bonus video: