Policija tvrdi da su joj sve nacije iste

Od početka 2009. godine u IGP Berane radni odnos je, po navedenim osnovama, prestao za 22 lica od kojih je 11 pravoslavne, a 11 drugih vjeroispovjesti.
155 pregleda 0 komentar(a)
veljovic, Foto: Luka Zeković
veljovic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2011. 18:20h

Rukovodilac Ispostave granične policije (IGP) Berane Veselin Krgović negirao je optužbe bivšeg službenika Envera Dacića koji je, u pismu premijeru Igoru Lukšiću, u ime šest kolega naveo da su, kao pripadenici bošnjačko-muslimanske i albanske nacionalnosti diskriminiusani na vjerskoj osnovi i da su samo zbog toga ostali bez svojih radnih mjesta.

Smiješno a ne šokantno

Krgović je rekao da su optužbe o diskriminaciji „sračunato smišljene, neistinite i teške“, te da su izraz revolta bivših službenika kojima je radni odnos prestao u skladu za zakonom.

On je najavio tužbu zbog „neistinitih“ optužbi i poručio da neće „pakovati kofere“ jer svoj posao radi u skladu sa zakonom.

Krgović je dalje naveo i da je spreman da odgovara pred nadležnim institucijama za Dacićeve optužbe da ga je vrijeđao na nacionalnoj osnovi, kao i za svaki oblik i vid navodne vjerske diskriminacije u IGP Berane.

„Smiješno je izjaviti da je šokantno i neistinito da su moji najbliži saradnici samo pravoslavne vjeroispovjesti. Na moj predlog upravo je i imenovan od strane UP rukovodilac Ekspoziture granične policije Rožaje Avdija Kalač,kao i moj pomoćnik za logistiku Miftar Kalač koji je na tom mjestu zamijenio službenika koji je bio pravoslavne vjeroispovjesti. Lično sam za vođe bezbjednosnih sektora imenovao Agović Samira i Čolović Senada.

Napominjem da je i rukovodilac Ekspoziture granične policije u Plavu Barjaktarević Skender, kao i mnogi drugi službenici raznih vjeroispovjesti koji pokrivaju odgovorna mjesta u ovoj Ispostavi“, naveo je Krgović.

Prema njegovim riječima, smiješna je i izjava o zapleni roba vrijednosti 500 hiljada eura na području Giljevog Polja.

Od početka 2009. godine u IGP Berane radni odnos je, po navedenim osnovama, prestao za 22 lica od kojih je 11 pravoslavne, a 11 drugih vjeroispovjesti

„Ni ja, ni odgovorne starješine u Upravi policije prvi put čuju za ovakve „velike“ podvige(Dacića i njegovih kolega) u nekom ranijem periodu“, dodao je Krgović.

On je ocijenio da je cinično optuživati ga za navodni šverc cigareta preko Giljevog Polja, kada je i sam učestvovao u akciji kada su na tom mjestu zaplijenjene cigarete u vrijednosti od 40.000 eura, koje su pokušane da se prebace na Kosovo.

„Poslužiću se, nažalost, sa nekoliko riječi Dacića „ ..da i vrapci znaju..“ da potičem iz časne i ugledne porodice iz Mojkovca kojoj su čast, poštenje, hrabrost i iskrenost najveće vrijednosti, a koja i danas, u 21. vijeku, živi u jednom montažnom objektu starom više od 40 godina. Te vrijednosti su i moje, i nikada ne bih ukaljao ugled svoje porodice koji je građen godinama, rekao je rukovodilac IGP Rožaje.

Policija tvrdi da nema diskriminacije

Na Dacićeve navode juče je reagovala i Uprava policije koja je saopštila da u toj instituciji ne postoji diskriminacija po vjerskom ili bio kom drugom osnovu od strane odgovornih starješina, pa ni od Krgovića.

U saopštenju se navodi da je u UP prethodnih godina prestao radni odnos jednom broju policijskih službenika i da je riječ o policajcima koji su „uglavnom bili angažovani na određeno vrijeme, od kojih jedan broj nije ispunjavao ni uslove predviđene Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji“

„Od početka 2009. godine u IGP Berane radni odnos je, po navedenim osnovama, prestao za 22 lica od kojih je 11 pravoslavne, a 11 drugih vjeroispovjesti.

U IGP Berane, oko 28,6 odsto službenika su islamske, a oko 71,3 odsto su pravoslavne vjeroispovjesti....Takođe, na 50 odsto radnih mjesta vođa sektora u IGP Berane raspoređeni su službenici koji nijesu pravoslavne vjeroispovjesti“, navela je UP u saopštenju i zaključila da jasno da nema činjenice, pa ni indicije da se radi o bilo kakvoj diskriminaciji, čistkama i ugnjetavanju, kako je naveo Dacić.

Bonus video: