Aktivisti Bardhijevog DS-a protiv Dika Martija

Ova peticija je demokratski izraz našeg neslaganja i ljutnje prema takvim iskazima, koji imaju za cilj da iskrivljuju istinitost istorije našeg naroda u regionu i na Kosovu. Država i naš narod uvijek su bili na pravednoj strani...
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2011. 16:05h

Aktivisti Demokratskog saveza (DS) Mehmeta Bardhija organizovali su prikupljanje potpisa u Gusinju kako bi izrazili protest zbog izvještaja specijalnog izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija u kojem se navodi da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) ubijali Srbe i švercovali njihove organe po Evropi.

Iza ove peticije stoje kosovske Organizacija veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-a), NVO Invalida rata OVK-a, Društvo porodica palih boraca na Kosovu. Uz podsjećanje da su peticije organizovane u Albaniji, Kosovu i u Makedoniji, organizatori prikupljanja potpisa iz opštinskih odbora DS najavili su da će prikupljanje potpisa biti organizovano u svim opštinama u Crnoj Gori u kojima žive Albanci.

Oni su rekli da je juče prikupljeno preko 100 potpisa građana albanske i drugih nacionalnosti. U saopštenju Organizacije veterana OVK-a, NVO Invalida rata OVK-a i Društva porodica palih boraca na Kosovu stoji da peticija predstavlja reagovanje na izvještaj Dika Martija, kojim on pokušava da “baci ljagu na albansku naciju, državu i pravednu borbu za slobodu i nezavisnsot od okupatorskog i totalitarnog režima Srbije, koja je odvijana u potpunosti s međunarodnim normama i zakonima rata”.

„Snažno reagujemo prema tendecijama da se naš narod predstavlja kao izvršilac kriminala, da se degradiraju naše nacionalne i moralne vrijednosti i da se izopači naša pravedna borba koja je bila u potpunoj harmoniji s međunarodnim normama i zakonima rata”, piše u saopštenju. Dodaje se da peticija predstavlja zahtjev da Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ne usvoji jedan takav izvještaj, “koji teško narušava naš ugled pred demokratskim svijetom”.

“Ova peticija je demokratski izraz našeg neslaganja i ljutnje prema takvim iskazima, koji imaju za cilj da iskrivljuju istinitost istorije našeg naroda u regionu i na Kosovu. Država i naš narod uvijek su bili na pravednoj strani...

Pravedna borba OVK-a podržana od NATO-a i demokratskog svijeta, učinila je da pobjeđuje pravda, sloboda i demokratizacija na Kosovu i regionu, i ovi napori, stalno će se tretirati kao velike vrijednosti”, navodi se u saopštenju organizatora peticije.

U Martijevom izvještaju, koji je usvojio Komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Parizu, kosovski premijer Hašim Tači je optužen da je šef albanske kriminalne grupe koja je krijumčarila ljudske organe, oružje i drogu širom Evrope.

Bonus video: