Amfilohije: Ko srušio hram, bog srušio njega!

Braća muslimani grade džamije u Baru. I neka. Sagrađeno je na desetine džamija po Šasu i po ovim prostorima, bez ikakvih dozvola.
189 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2011. 18:21h

"Ko srušio taj hram, Bog ga srušio i njega i njegovo potomstvo i časni krst mu sudio!, uzviknuo je mitropolit Amfilohije na Badnji dan u Baru.

Pred brojnim vjernicima među kojima je bio i ambasador Rusije u Crnoj Gori Jakov Gerasimov, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osveštao je novi, tri i po metra visoki krst za hram Svetog Jovana Vladimira koji se gradi na Topolici.

Mitropolit je posebno istakao problem crkve na Rumiji koju je uz pomoć Vojske SCG postavio 2005. godine. Izmještanje crkve je juče najavio ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić, koji je najavio javni tender za novo rješenje za vrh planine koje bi imalo multikonfensionalni karakter.

I muslimani grade

"Ne mogu da shvatim da je od svih hramova koji se sagradiše u Crnoj Gori, na Balkanu, Evropi, najveća opasnost od ovog malog hrama na Rumiji. Stigla je njegova slava do Stejt Dipartmenta, Ujedinjenih nacija, Brisela i to je dobar znak.

Ali, nije dobar znak i moram da pomenem po imenu, da gospodin Bardhi, koji je musliman, neprestano podstiče bezumne ljude da urade isto ono što su uradili Turci osvajači kada su osvojili Bar

Ali, nije dobar znak i moram da pomenem po imenu, da gospodin Bardhi, koji je musliman, neprestano podstiče bezumne ljude da urade isto ono što su uradili Turci osvajači kada su osvojili Bar i kada su srušili časni krst na Rumiji.

Ništa mi nismo drugo uradili, već smo obnovili taj srušeni hram. Prema tome, svi oni koji hoće da grade svoje hramove imaju pravo da grade. Braća muslimani grade džamije u Baru. I neka. Sagrađeno je na desetine džamija po Šasu i po ovim prostorima, bez ikakvih dozvola. I dobro su uradili, jer za to i ne treba tražiti neke dozvole. Ako su to oni uradili, i neka su, zašto i ko je taj koji neprekidno evo već 7-8 godina traži da se sruši hram na Rumiji".

Mitropolit SPC Amfilohije je kazao da je novi krst u Baru „najveći krst na svijetu“ jer su novac za njega prikupila djeca Bara. Krst je potom podignut na centralnu kupolu hrama.

Ispred parohijskog doma u 11 sati je naložen badnjak koji su po tradiciji donijeli Crmničani.

Galerija

Bonus video: