DPS platio 13.000 umjesto 20.000 kazne?

Radonjić proglasio prekršajni nalog tajnim dokumentom, maksimalna kazna je 20.000 eura ali iz Agencije nisu odgovorili koliko je plaćeno
9649 pregleda 20 komentar(a)
“DPS na osnovu prekršajnog naloga ASK izvršila svoju obavezu”: Knežević i Stijepović, Foto: Printscreen
“DPS na osnovu prekršajnog naloga ASK izvršila svoju obavezu”: Knežević i Stijepović, Foto: Printscreen

Iako joj je izrečena maksimalna kazna od 20.000 eura jer je u izbornoj kampanji koristila tzv. crne fondove, Demokratska partija socijalista (DPS) imala je na raspolaganju i zakonsku mogućnost da na kraju plati samo dvije trećine od tog iznosa, odnosno malo više od 13.000 eura.

To pravo joj daje Zakon o prekršajima, kojim je propisano da će se novčana kazna smatrati u cjelosti plaćenom ako kažnjeno lice plati dvije trećine novčane kazne u roku određenom konačnim i izvršnim prekršajnim nalogom, odnosno pravosnažnom sudskom odlukom.

Da li je DPS iskoristio tu zakonsku mogućnost nije poznato, jer ni iz vladajuće partije ni iz Agencije za sprečavanje korupcije nisu odgovorali na pitanja “Vijesti”.

“Vijesti” su takođe tražile od DPS-a da dostavi kopiju uplatnice, kako bi se javnost uvjerila da je novac uplaćen u budžet. Poslovni direktor DPS-a Branko Čavor je u pisanoj izjavi naveo:”DPS je na osnovu prekršajnog naloga ASK izvršila svoju obavezu i uplatila sredstva u skladu sa Zakonom u datom roku”. On nje objasnio da li je uplaćeno svih 20.000 eura ili 13.000 eura.

Direktor Agencije Sreten Radonjić kazao je ranije da su izdali prekršajni nalog partiji Mila Đukanovića sa maksimalnom kaznom od 20.000 eura.

“Prihvatanjem toga, DPS je prihvatio naš nalog i da je za tu učinjenu grešku i propust, uplatio u roku od tri dana. Zbog nezakonitog prikupljanja, sredstva su vraćena u budžet”, saopštio je Radonjić na posljednjoj sjednici Savjeta ASK.

Zakonom o prekršajima propisano je da prekršajni nalog sadrži upozorenje da okrivljeni ima i pravo da podnese zahtjev za sudsko odlučivanje u roku od osam dana od dana uručenja.

Slučaj je pokrenut nakon što je odbjegli predsjednik Atlas grupe Duško Knežević dostavio snimak na kojem se vidi kako bivšem gradonačelniku Podgorice, a sadašnjem generalnom sekretaru predsjednika države Slavoljubu Stijepoviću daje koverat u kojem je bilo 97.500 eura namijenjenih za izbornu kampanju DPS-a. Mada je ranije u više navrata saopštavala da su finansijski izvještaji DPS-a najčistiji i da nije bilo nepravilnosti u izbornim kampanjama, Agencija je poslije izbijanja afere “Koverta” sprovela ponovnu kontrolu i saopštila da je vladajuća partija prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Ova institucija je protiv DPS-a pokrenula postupak za izricanje maksimalno zaprijećene novčane kazne od 20.000 eura i zatražila povraćaj sredstava u budžet Crne Gore u visini od 47.500 eura.

Za ostalih 50.000 eura glavni specijalni tužilac Milivoje Katnićnedavno je rekao da su “puštene u promet”, ne objašnjavajući o čemu se radi.

“Ovako prikupljena sredstva nijesu prijavljena odgovornom licu u partiji određenom za namjensko trošenje sredstava i na način predviđen Zakonom, i trošenje ovako prikupljenih sredstva nije išlo preko posebnog računa DPS-a otvorenog za izbornu kampanju”, utvrdila je Agencija.

Inače, odluka o prekršajnoj kazni DPS-u neće biti objavljena na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije.

Iz Agencije su TV Vijesti kazali da je njihovo rješenje proglašeno tajnim zato što se pred Specijalnim tužilaštvom istovremeno vodi postupak zbog ove afere i da prekršajni nalog neće ni biti javno dostupan.

Sud: Kod nas nije stizalo ništa

Iz podgoričkog Suda za prekršaje kazali su da se nisu bavili odlukom Agencije koja se tiče DPS-a i afere “Koverat”.

“Po našim evidencijama, nije podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka u našem sudu”, kazali su iz Suda, upućujući “novinara “Vijesti” na Agenciju.

Bonus video: