Cetinjanima zabranili da na Lovćenu rašire "Odupri se" transparent

19195 pregleda 66 komentar(a)
"Slobodna" tačka planine, Foto: Privatna arhiva
"Slobodna" tačka planine, Foto: Privatna arhiva

Profesorima istorije sa Cetinja Petru Glendži i Milošu Perišiću i odborniku u Skupštini Prijestonice Slavku Šolu Jankoviću danas je zabranjeno da na Lovćenu rašire i fotografišu se sa transparentima "Odupri se" i "Protiv kolektivne aMNEzije'", u znak podrške aktuelnim građanskim protestima.

Kako su kazali "Vijestima", u tome ih je spriječio čuvar na Mauzoleju.

"Tačnije, rekao nam je da ako se oglušimo o njegovu zabranu, da se ne smijemo fotografisati sa pomenutim transparentima, da će biti prinuđen da pozove policiju, koja će nam oduzeti i materijal i fotografije, a uz to ispisati i drakonske kazne. Još nas je obavijestio da je jedini način da se fotografišemo obraćanje Ministrastvu kulture, pa da sa njihovim eventualnim odobrenjem dođemo ponovo. Ili da odemo do najbliže ,,slobodne'' tačka planine, đe se možemo fotografisati, nekih 500 m dalje, kod donjega parkirališta, što smo mi i uradili", piše u saopštenju Glendže, Jankovića i Perišića.

Glendža, Janković i Perišić

Oni napominju da se radi o građanskim transparentima i potrebi da "istaknemo da mi jesmo slobodno građansko društvo".

"Napominjemo, u pitanju su transparenti koji ne propagiraju niti jednu političku partiju ili privatnu firmu, ne promovišu bilo kakakv fašizam ili nacionalizam, niti pozivaju na vjersku ili etničku netrpeljivost. Naprotiv, radi se o građanskim stavovima i potrebi da istaknemo da mi jesmo slobodno građansko društvo. Ili bi mi samo željeli da to budemo, a sistem nas vulgarno demantuje", zaključuju Cetinjani.

Bonus video: