ASK krije dokaze na osnovu kojih je kažnjen DPS?

ASK nudi na uvid prekršajni nalog, iz IA objašnjavaju da nijesu to tražili
3858 pregleda 20 komentar(a)
“Sakrio potencijalne greške”: Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić
“Sakrio potencijalne greške”: Sreten Radonjić, Foto: Zoran Đurić

“Sreten Radonjić je odlučio da objavi ono što mu odgovara i što može poslužiti kao dobra reklama njemu i instituciji koju predvodi - da se ne boji ni da kontroliše, a ni da kazni DPS i da mu niko ne govori što će da radi. Ovo lijepo zvuči i za domaću i međunarodnu javnost, a i za EU zvaničnike i izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori na kome se u ovo doba godine intenzivno radi. Međutim, ono što mu može štetiti - potencijalni nedostaci i greške u načinu utvrđivanja nepravilnosti, dokazivanja i prikupljanja dokaza, zaključivanja i obrazlaganja zaključaka, bez ikakvog zakonskog utemeljenja odlučio je da sakrije”, izjavila je za “Vijesti” istraživačica javnih politika u Institutu alternativa Ana Đurnić.

Ta NVO je dobila negativan odgovor ASK-a na zahtjev da im rješenje za nezakonito finansiranje DPS-a za parlamentarne izbore 2016.

ASK je ranije objavila da je prekršajno kaznila DPS zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih partija, ali tu odluku nikada nije postavila na sajt. DPS je trebalo da plati kaznu od 20.000 eura i da uplati u državni budžet novac koji je dobio. Pominju 47.500 eura koje je DPS dobio od vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića. To je koverta koju bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović stavlja u džep, a što se vidi na snimku koji je objavljen u medijima i navodi se iznos od 97.500 eura.

Da li je počinio krivično djelo pranje para istražuje Specijalno državno tužilaštvo, dok je ASK postupila po Zakonu o finansiranju partija i političkih subjekata.

Kako je međutim Agencija sprovela proceduru i na osnovu čega je utvrdila da se radilo o duplo manjem iznosu od onoga što je Knežević rekao da je bilo u koverti, javnost nije saznala. IA je zato, kako su objavili, tražila rješenje ASK-a, ali im je usmeno objašnjeno da je ono tajno jer postupak vodi SDT.

“Označavanje dokumenta kojim se prekršajno kažnjava DPS tajnim od strane Agencije za sprečavanje korupcije u potpunosti je neutemeljeno iz više razloga. SDT ne vodi postupak protiv DPS, već protiv pojedinih njenih funkcionera, pa se ne može govoriti o istom slučaju, kako tvrdi Agencija. Nema nikakve smetnje niti zakonske obaveze da se Agencija “izmakne” iz cijele ove situacije i da ne radi paralelno, a poželjno bi bilo, i u bliskoj saradnji sa Specijalnim tužilaštvom”, navela je Ana Đurnić.

Ana Đurnić, FOTO: PR Centar

Ona je objasnila da nisu tražili prekršajni nalog, već rješenje iz koga se vidi procedura koju je ASK sproveo da bi donio odluku.

Agencija je prethodno juče objavila da njen prekršajni nalog nije označen stepenom tajnosti, ali da jeste akt, odnosno rješenje na osnovu koga je DPS uplatio u budžet 47,5000 eura.

“Ukoliko Agencija u najkrećem mogućem roku ne objavi ovu odluku, način na koji je sprovela cijeli postupak ostaje pod znakom pitanja, kao i sumnja da opet nije dobro uradila svoj posao i da u istrazi nije otišla dalje od onoga što je Đukanović u ime DPS-a već javno priznao. U krajnjem, simptomatično je i to da je Agencija ovog puta iskoristila priliku da direktno izda prekršajni nalog DPS-u, a da zaobiđe nadležni Sud za prekršaje, što, iako ima tu zakonsku mogućnost, ne praktikuje često”, kaže istraživačica javnih politika u IA.

“Vijestima” je nezvanično objašnjeno da bi Sud za prekršaje odbacio prekršajnu prijavu zbog zastare i da je ASK pribjegla direktnom kažnjavanju kako bi se stekao utisak da radi svoj posao.

Rješnje na osnovu koga DPS treba da plati “interno”

ASK je u jučerašnjem saopštenju ponudila zainteresovanoj javnosti uvid u prekršajni nalog, koji u stvari predstavlja samo priznanicu koju treba platiti. “Rješnje kojim je utvrdila da je DPS kršio Zakon i naložila tom političkom subjektu povraćaj u budžet sredstava u iznosu od 47.500 eura.... Agencija je označila stepenom tajnosti “interno” u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, a zbog toga što se pred SDT istovremeno vodi postupak kojim su obuhvaćena lica i podaci navedeni u rješenju...”, navodi se između ostalog u saopštenju ASK-a.

Bonus video: