Skupština verifikovala Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u

Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rješavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene nezavisnosti u 1991. godini
1675 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnjeg zasijedanja na Cetinju, Foto: Printscreen
Sa današnjeg zasijedanja na Cetinju, Foto: Printscreen
Ažurirano: 01.03.2019. 16:19h

Crnogorski parlament danas je verifikovao Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO-u.

Protokol je usvojen sa 44 glasa vladajuće koalicije, Socijaldemokratske partije i nezavisnog poslanika Neđeljka Rudovića. Ostali poslanici nijesu glasali.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je ocijenio da je riječ o istorijskom iskoraku Sjeverne Makedonije u novu fazu razvoja i napretka.

On je podsjetio da su grčka i makedonska vlada postigle istorijski dogovor, čime je otvoren put Makedonije za članstvo u NATO, na koje je ona čekala punih 11 godina.

Članice NATO-a potpisale su 6. februara Protokol o pristupanju Makedonije u Alijansu.

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije u parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a, ova država i zvanično će postati punopravna članica Alijanse.

Ulazak Sjeverne Makedonije u NATO od 2008. godine bio je uslovljen rješavanjem spora oko ustavnog imena koji je ova država imala sa Grčkom od sticanja njene nezavisnosti u 1991. godini.

Bonus video: