Funkcionerka DPS-a "lomi" koaliciju u Budvi?

Demokrate upozorile Carevića da može izgubiti njihovu podršku biranjem DPS kadrova za saradnike
18196 pregleda 65 komentar(a)
Zaprijetili uskraćivanjem podrške: Carević i Krapović, Foto: Vuk Lajović
Zaprijetili uskraćivanjem podrške: Carević i Krapović, Foto: Vuk Lajović

Budvanske Demokrate povući će svoje predstavnike u vlasti na konsultacije, nakon što je gradonačelnik Marko Bato Carević za svoju savjetnicu imenovao funkcionerku DPS-a Jelenu Baštricu, upozoravajući da gradonačelnik nema bezuslovnu podršku te partije.

To su „Vijestima“ saopštili u toj vladajućoj partiji, koja broji osam odbornika u parlamentu i presudna je za funkcionisanje aktuelne gradske vlasti.

„Pravo je predsjednika Opštine da sam bira ko će ga savjetovati i da samostalno odabere najuži krug saradnika u kabinetu. Zašto se odlučio da za savjetnika odabere aktuelnog člana opštinskog i izvršnog odbora DPS Budva i nekadašnjeg šefa kabineta Lazara Rađenovića prije nego nekog ko je blizak njegovom Demokratskom frontu. To je više pitanje za sam DF i gospodina Carevića, ne bismo donosili sud o tome u koga ima veće povjerenje“, kazali su „Vijestima“ u opštinskom odboru te partije.

Baštrica je članica Izvršnog odbora budvanske Demokratske partije socijalista i nalazi se među 25 članova koji rukovode tom najjačom opozicionom partijom. Dok je DPS upravljao gradom obavljala je nekoliko značajnih funkcija u Opštini.

Nakon što je diplomirala na Fakultetu poslovnih studija u Beogradu na Univerzitetu Megatrend, pripravnički staž je završila u Sekretarijatu za investicije, a potom bila tri godine samostalni savjetnik za praćenje investicija. Njeno ime postaje značajno kada ju je 2012. tadašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović postavio za šeficu kabineta, i povjerio joj jednu od najznačajnijih funkcija da koordinira radom svih sekretara i načelnika.

Baštrici potom povjeravaju da vodi Sekretarijat za finansije, koji vodi i za vrijeme kada je za predsjednika izabran Srđa Popović.

Dolaskom nove vlasti i gradonačelnika Dragana Krapovića, Baštrica je smijenjena sa mjesta sekretarke za finansije, nakon čega je tužila Opštinu.

Dok traje sudski proces, ona je bila angažovana u biskopu Cadmus cineplex. Sud je, kako je Carević potvrdio “Vijestima”, naložio da Baštrica bude vraćena na posao, a on joj je zbog njene stručnosti i poznavanja posla ponudio mjesto savjetnika u njegovom kabinetu.

„Ne zanima me politička pripadnost. Ona je kadar, zna svoj posao i to je jedino što me zanima. Sve drugo je irelevantno“, kazao je „Vijestima“ Carević.

Ono što je za Demokrate problematično je to da su dobili informaciju da je Baštrica učestvovala na poslijednjem kolegijumu predsjednika Opštine, gdje sjede i njihovi predstavnici izvršne vlasti.

„Još nemamo informacije u kom svojstvu je dotična učestvovala, pa ćemo u svjetlu ove činjenice povući naše predstavnike u izvršnoj vlasti na konsultacije. Ono što je sigurno je to da ćemo, kao neko ko se žestoko borio protiv DPS-a, odbiti svaku dalju saradnju sa bilo kim koga gospodin Carević u buduće bude delegirao kao svog intimusa, a za koga se bude ispostavilo da je imao bilo kakvu ulogu u lopovlucima DPS-a“, ističu Demokrate.

Podsjećaju da prethodno rukovodstvo Opštine na čijem je čelu bio Dragan Krapović pokazalo da se može vrlo uspješno voditi grad sa novim, mladim ljudima iz Budve koji nisu opterećeni hipotekama prošlosti i koji nisu relikt vremena kada su zarade zaposlenima kasnile i po devet mjeseci. Imenovanjem Baštrice Carević je nastavio popunjavanje svog kabineta i angažovanje ljudi koji su bili ili ostali bliski nekada vladajućem DPS-u.

Da ga ne zanima politička pripadnost i da želi da sarađuje sa svima on je jasno preuzimanjem funkcije saopštio u razgovoru za „Vijesti”, kada je i najavio da će se susresti i sa premijerom Duškom Markovićem i predsjednikom Milom Đukanovićem.

On je gostujući u emisiji “U žiži” kazao da je Budva poslije Podgorice najznačajniji grad u Crnoj Gori, da je došao da radi i da ponudi potpuno otvorenu saradnju i “da radimo kao da smo jedna partija”.

Postupci Carevića nijesu naišli na odobravanje koalicionih partnera, prije svega Demokrata, koji se još nijesu oglasili što se tiče kadrovskih rješenja.

Bonus video: