Bečić: Nećemo da Nikšić prepoznaju po Branu, Acu i Milu

Predsjednik Demokrata poručio je da će od Nikšića krenuti "ekonomska i moralna obnova Crne Gore"
36654 pregleda 99 komentar(a)
Sa protesta u Nikšiću, Foto: Demokratska Crna Gora
Sa protesta u Nikšiću, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 02.03.2019. 15:36h

U Nikšiću je održan novi protestni skup pod sloganom “Gotov je. Ne boj se!“

Skupu sa građanima zajedno su prisustvovali poslanici, odbornici i drugi funkcioneri Demokrata, Demosa i Crnogorske.

Prema procjeni organizatora, skupu je prisustvovalo oko četiri hiljade građana.

Tok protesta:

16:00 Okupljeni su se nakon završetka skupa uputili za Podgoricu, gdje će se od 18 časova pridružiti građanskom protestu „Odupri se 97.000“.

15:35 Protestna kolona krenula u protestnu šetnju ulicama Pete proleterske, Bulevarom Vuka Karadžića i ulicom Ivana Milutinovića.

15:30 Građanima se obratio i lider Demokrata, Aleksa Bečić.

"Uvaženi prijatelji, čujem da su juče u Skupštini predstavnici vlasti poručili opozicionim kolegama da će tek da vide što će da im rade. Poručujem im danas zajedno sa vama: dalje ruke od opozicionih predstavnika i opozicionih birača, jer napad na jednog je napad na sve nas", rekao je Bečić.

Predsjednik Demokrata poručio je da će od Nikšića krenuti "ekonomska i moralna obnova Crne Gore".

Nikšić je, kako je kazao, prije Đukanovićeve ere bio industrijski grad, koji je bio jedan od najvećih izvoznika u tadašnjoj SFRJ, a danas grad koji izvozi jedan gotov proizvod, a to su mladi, obrazovani ljudi koji kupuju kartu u jednom smjeru.

“Kad neko uradi svom rodnom gradu ono što je Đukanović uradio Nikšiću, kako možete očekivati da nešto uradi za Crnu Goru. Urušili su sistem vrijednosti i to im nikada nećemo oprostiti. Tražimo promjenu sistema vrijednosti. Nećemo Nikšić koji se prepoznaje po kamatašima, kriminalcima, kovertašima. Nećemo Nikšić koji se prepoznaje po Branu, Acu, Milu! Hoćemo da Nikšić ponovo živi, da stvara i rađa novog Ljuba Čupića, Stojana Cerovića, Novaka Đokovića, Miljana Miljanića, Dragana Radulovića, Živka Nikolića i mnoge druge velikane! To će ponovo biti budućnost Nikšića i Crne Gore”, saopštio je Bečić.

Kako je Bečić poručio, ključna stvar u danima koji dolaze je jedinstvo "nezadovoljne, većinske i građanske Crne Gore" koja traži sistemske promjene u DIK-u, ASK-u, RTCG-u, drugim institucijama i pad kompletne izvršne vlasti.

“Nećemo nikakvu rekonstrukciju Vlade kao 2016. godine, već pad ove i izbor nove Vlade koja bi stvarala uslove za poštene izbore, a koju ne može da vodi DPS. Ko god napadne kolegu iz opozicje, znajte da je po zadatku. Ko god pokuša da naruši građanski kocept protesta, znajte da je po zadatku. Ko god krene da nas nacionalno i vjerski prebrojava znajte da je po zadatku. Ko god ne protestuje demokratski i evropski, znajte da je po zadatku. Jedinstveno budimo sa građanima na protestima. Jedinstveno poručimo da bez uslova za slobodne izbore nema više izbora u Crnoj Gori”, naglasio je Bečić.

Lider Demokrata se osvrnuo i na odnos premijera Duška Markovića i predsjednika države i DPS-a, Mila Đukanovića.

“Kaže Marković da su u odličnim odnosima. Kako se pozdraviše prije neki dan na partijskoj sjednici, prije bi se reklo da gledamo dvojicu koji su se oko međe posvađali, a pri tom su svjesni da su obojica uzeli od komuna, pa im je krivi dio ko će više da uzme. Tvrdio je DPS krajem 2016. godine da su u perfektnim odnosima, čak pobijediše ubjedljivo na parlamentarnim izborima, pa se nakon par mjeseci podijeliše kao najveći neprijatelji. To da se DPS i sada cijepa iznutra i da se pripremaju za međusobni obračun to više i ptice na grani znaju”, kazao je Bečić.

On je rekao da su iz Nikšića kretale mnoge velike crnogorske pobjede. “Poznata je vaša hrabrost, vaša energija i pobjednički duh. Neka tako bude i ovog proljeća! Zato, više nas je, ne boj se, odupri se, gotov je!”

15:20 Građanima se obratio i Miodrag Lekić, predsjednik Demosa.

Lekić je poručio da je svima jasno da sistem puca iznutra po svim šavovima, a da paralelno traje nepodnošljiva lakoća vlasti da sve prikaže normalnim.

"Odbijaju mirnu tranzicijiu. Sve je praćeno nepodnošljivom lakoćom laganja. Neke laži već su antologijske i ulaze u istoriju. Kaže Đukanović da nema firme u inostranstvu. Zatim da ima firme. A onda treći momenat. Formirao je firmu da nikad ne funkcioniše. Nepodnošljiva lakoća laganja i očigledno da građani pripremaju odgovor", rekao je Lekić.

On je saopštio da je juče bio na Cetinju i da je tamo "glavna tema jedna nacionalna bruka, fali muzejsko blago".

"Cetinjani se brane humorom, crni humorom. Kažu da nisu mogli da ukradu samo muzejsku zgradu jer je tehnički teško izvodivo. Cetinje ne radi, poznato je, a kad je nestao sat iz muzeja, pitali su se je li Njegoš još tamo, u mauzoleju. Mi, naravno, znamo, da je Njegoš besmrtan, da nas gleda i opominje. Građani pripremaju odgovor na krizu. Velike bitke se pobjeđuju zajedno. Građani su udruženi i želimo da provjetrimo ustajali vazduh i zagađenu atmosferu. Oni se nalaze na palubi Titanika, tamo je bal pod maskama", rekao je Lekić.

Građani i dalje pristižu. U ovom trenutku na platou ispred Opštine prisutno je više od hiljadu građana...

15:15 Predsjednik Crnogorske, Vladimir Pavićević, istakao je da su pobunjeni crnogorski građani ustali protiv kupovine glasova na izborima i protiv zloupotrebe institucija.

“Danas i iz Nikšića poručujemo vladajućoj strukturi da bi bilo dobro da nas čuju, jer se naš glas neće stišavati. Imamo namjeru da budemo još glasniji zato što nas ima sve više i zato što je sve više onih koji se ne boje da se bore za velike ideje i ideale pravde, čestitosti i slobode”, kazao je Pavićević.

Pavićević je poručio da su spremni da izdrže svaki napad, jer su riješeni da se zajedno sa građanima bore da se ova i ovakva vlast mijenja.

“Slušam unazad petnaest dana njihova podmetanja i optužbe. Stranku kojom upravljam i mene napadaju iz svih oružja i sa svih strana. Govore da smo autsajderi, kvazi ustavne patriote i nevažni, a svu mašineriju kojom raspolažu uključili su da se obračunaju sa nama. To rade zato što se plaše istine i zato im danas poručujemo da treba da se plaše crnogorskog građanina koji šeta slobodnim ulicama naših gradova i koji poručuje da ovakva, loša vlast treba da ide”, naglasio je Pavićević.

Predsjednik Crnogorske je zaključio:

“Naša ključna poruka glasi: promjene! Promjene su nužne ako želimo da gradimo savremeno društvo u kojem će se znati red, u kojem će vladati pravda i čiji temelj će biti sloboda. Poruka hrabrosti, slobode i dostojanstva treba da dođe do svakog crnogorskog građanina. Zato, danas iz Nikšića jasno poručujemo: Ne boj se! Pridruži nam se! Pobijedićemo! Živjeli!”

15:12 Prisutnim građanima upućena je molba da ne vrijeđaju predstavnike organa reda, kao i da ne ističu bilo kakva politička, nacionalna i vjerska obelježija.

Bonus video: