ASK: Nije bilo prigovora o kršenju zakona tokom izborne kampanje u Tuzima

Iz ASK-a je saopšteno je izvršena kontrola evidentiranih aktivnosti i dokumentacije kada su u pitanju prikupljena i utrošena sredstva u kampanji kod svih šest političkih subjekata koji su učestvovali na izborima
433 pregleda 0 komentar(a)
ASK (Ilustracija), Foto: Antkorupcija.me
ASK (Ilustracija), Foto: Antkorupcija.me

Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) u toku izborne kampanje za lokalne izbore u Tuzima nije predat ni jedan prigovor o sumnji na eventualna kršenja zakona ili zloupotrebe resursa u izbornoj kampanji, saopšteno je iz Agencije.

ASK je sprovela sve aktivnosti koje su bile definisane Planom kontrole i nadzora za izbor odbornika u Skupštini Opštini (SO) Tuzi.

“Kada je u pitanju transparentnost upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, organi vlasti su u potpunosti ispunili zakonske obaveze, odnosno redovno objavljivali na svojim internet stranicama izvještaje o potrošnji budžetskih sredstava, socijalnim davanjima, potrošnji budžetske rezerve, kao i putne naloge”, kaže se u saopštenju.

U toku izborne kampanje, kako se navodi, Agenciji nije predat ni jedan prigovor o sumnji na eventualna kršenja zakona ili zloupotrebe resursa u izbornoj kampanji.

Agencija je, dodaje se, na svojoj internet stranici objavljivala sve odluke o zapošljavanju na području opštine Tuzi od dana raspisivanja izbora.

Iz ASK-a je saopšteno je izvršena kontrola evidentiranih aktivnosti i dokumentacije kada su u pitanju prikupljena i utrošena sredstva u kampanji kod svih šest političkih subjekata koji su učestvovali na izborima.

"Utvrđeno je da su učesnici u toku izborne kampanje do sada prikupili ukupno 11,99 hiljada eura, od čega od priloga 5,5 hiljada i 5,9 hiljada iz sopstvenih sredstava”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, učesnici izbora su iskazali troškove u visini od 18,5 hiljada eura.

Iz ASK-a su rekli da su sve partije i koalicije koje su učestvovale na izborima, kako i predviđa zakon, otvorile posebne žiro račune, odredili odgovorna lica i dostavili Agenciji sve izvještaje u toku izborne kampanje.

“Kontrolom dokumentacije političkih subjekata Agencija je utvrdila da je jedan politički subjekat - koalicija prekršio odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja na način što su troškovi izborne kampanje tog političkog subjekta prešli propisani limit od šest hiljada eura i iznosili su 11,5 hiljada eura, zbog čega će protiv tog subjekta biti pokrenuto odgovarajući postupak”, navodi se u saopštenju.

Agencija će, kako su kazali, i posle toga datuma, u skladu sa zakonom, nastaviti kontrolu ukupne dokumentacije koja se odnosi na izborni proces.

Agencija je podsjetila političke subjekate na zakonsku obavezu dostavljanja izvještaja o prikupljenim i utrošenim sredstvima u izbornoj kampanji, koje će takođe kontrolisati.

"Agencija će u zakonom propisanom roku pripremiti i objaviti Izvještaj o sprovedenoj kontroli i nadzoru izbora za odbornike u SO Tuzi", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: