Đukanoviću uručena Evropska nagrada Kralj David

On je kazao da se ponosi tim što u Crnoj Gori nikada nije bilo antisemitizma, a posebno činjenicom što je to jedna od dvije države u Evropi u kojoj je bilo više Jevreja poslije, nego uoči Drugog svjetskog rata
5189 pregleda 38 komentar(a)
Đukanović sa nagradom, Foto: Predsjednik.me
Đukanović sa nagradom, Foto: Predsjednik.me

Jevreji imaju punu autonomiju u regulisanju vjerskih i nacionalnih odnosa sa svim pravima i obavezama koji iz toga proističu, što dodatno obogaćuje društveni život Crne Gore i učvršćuje multietnički i multivjerski sklad, kazao je predsjednik Milo Đukanović.

Njemu je danas u Briselu Evropska jevrejska asocijacija uručila “Evropsku nagradu Kralj David”.

Milo ĐukanovićĐukanović sa nagradom

On je kazao da se ponosi tim što u Crnoj Gori nikada nije bilo antisemitizma, a posebno činjenicom što je to jedna od dvije države u Evropi u kojoj je bilo više Jevreja poslije, nego uoči Drugog svjetskog rata.

“Jevreji imaju punu autonomiju u regulisanju vjerskih i nacionalnih odnosa sa svim pravima i obavezama koji iz toga proističu, što dodatno obogaćuje društveni život Crne Gore i učvršćuje multietnički i multivjerski sklad”, rekao je Đukanović.

Milo ĐukanovićĐukanović

On je kazao da je u planu izgradnja prve sinagoge u Crnoj Gori, I da će sa zadovoljstvom podržati inicijativu rabina Edelkofa da u Crnoj Gori bude Jevrejski centar za Balkan i još neke druge evropske države.

Kako je naveo, mnogi Jevreji su trajno obilježili crnogorsku istoriju u vrijeme partizanskog ratovanja, braća i sestre Baruh, Moša Pijade, ili Lujo Davičo koga su fašisti strijeljali u Nikšiću.

Antifašizam je, kako je dodao Đukanović, istorijska vertikala moderne crnogorske državnosti, koju sa ponosom baštine današnje generacije, neprekinuta spona koja trajno povezuje crnogorski i jevrejski narod.

Milo ĐukanovićĐukanović

On je rekao da u Crnoj Gori živi, boravi i radi više stotina Jevreja, ali iz godine u godinu dolaze desetine hiljada turista iz Izraela.

“Dolaze Jevreji iz cijelog svijeta. Od prošle godine po prvi put u Crnoj Gori proslavlja se Hanuka, kao u svim velikim gradovima. Jevrejska zajednica je obilježila ove godine Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, uz jasne poruke državnog vrha tim povodom”, naveo je Đukanović.

On je kazao da je ponosan što je Crna Gora prepoznata kao sigurno mjesto za pripadnike svih nacija i religija, posebno u ovom vremenu velikih izazova, širenja populizma i jačanja desničarskih pokreta u Evropi i svijetu, i neskrivenog antisemitizma, od kojeg nijesu imune ni najrazvijenije demokratije.

Milo ĐukanovićĐukanović sa nagradom

Đukanović je naveo da mu dodjeljivanjem Evropske nagrade Kralj David ukazana posebna čast.

“To sam doživio kao izuzetno priznanje svim našim građanima koji su doprinijeli da multietnička Crna Gora bude jedina republika u kojoj nije bilo ratnih sukoba i ratnih razaranja u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije”, rekao je Đukanović.

Milo ĐukanovićĐukanović u Briselu

Od 2011. godine, kako je dodao, Crna Gora je bogatija za prvu Jevrejsku zajednicu u njenoj dugoj istoriji.

“Jednu od najmlađih i najmanjih na svijetu, čijeg se osnivača Jaše Alfandarija sjećamo s pijetetom. Ona je vrijedan pokazatelj napretka nove Crne Gore. Drago mi je što o tome danas mogu svjedočiti njen novi predsjednik Đorđe Raičević, i prvi crnogorski rabin Ari Edelkof, koji su ovdje sa nama”, naveo je Đukanović

Ubrzo nakon osnivanja, kako je dodao, sa Vladom je potpisan ugovor o međusobnim odnosima.

Bonus video: