Potpisan Protokol o readmisiji između Crne Gore i Grčke

Sporazum su, tokom zvanične posjete predsjednika Grčke Prokopisa Pavlopoulosa Crnoj Gori, potpisali crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhudžić i grčki ministar vanjskih poslova Georgios Katrougalos
535 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Gov.me/B. Ćupić
Sa potpisivanja sporazuma, Foto: Gov.me/B. Ćupić

Predstavnici crnogorske i grčke vlade potpisali su danas Protokol o implementaciji Sporazuma između Crne Gore i Evropske unije o readmisiji lica koja su bez dozvole boravka.

Sporazum su, tokom zvanične posjete predsjednika Grčke Prokopisa Pavlopoulosa Crnoj Gori, potpisali crnogorski ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhudžić i grčki ministar vanjskih poslova Georgios Katrougalos.

Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Protokolom su precizirani nadležni organi koji će biti zaduženi za njegovu implementaciju, granični prelazi na kojima će se vršiti vraćanje i prihvatanje lica, kao i procedura podnošenja i dostavljanja odgovora na zahtjeve za readmisiju i tranzit.

„Propisan način i modaliteti transporta, povratka i tranzita uz pratnju, dodatna sredstva za dokazivanje državljanstva, kao i jezik komunikacije između nadležnih organa“, kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a su podsjetili da je Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 24, kao jedna od obaveza predviđeno iniciranje pregovora s ciljem zaključivanja implementacionih protokola sa članicama Evropske unije, sa kojima Crna Gora nema potpisane protokole za implementaciju Sporazuma o readmisiji lica koja su bez dozvole boravka.

Bonus video: