Darmanović: Crna Gora nastavlja da podržava Albaniju u integracionim procesima

"Vjerujem da punopravno članstvo u EU predstavlja zajednički imenitelj vanjskih politika svih država našeg regiona", ocijenio je Darmanović
1020 pregleda 6 komentar(a)
Cakaj i Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Cakaj i Darmanović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović sastao se danas sa v.d. ministra vanjskih poslova Republike Albanije Gentom Cakajem, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Crnoj Gori.

"Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi predstavljaju osnov razvoja, stabilnosti i prosperiteta Zapadnog Balkana", naglasio je Darmanović, dodavši da je veoma važno da svi akteri djeluju na odgovoran način u cilju izgradnje bezbjednijeg i prosperitetnijeg regiona.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), šef crnogorske diplomatije naglasio je i da Crna Gora ostaje posvećena ispunjavanju obaveza iz evropske agende, istakavši da ćemo istovremeno nastaviti da dijelimo iskustva i pružamo podršku Albaniji, kao i svim susjedima, u integracionim procesima.

"Vjerujem da punopravno članstvo u EU predstavlja zajednički imenitelj vanjskih politika svih država našeg regiona", ocijenio je Darmanović.

Cakaj je, kako se dodaje u saopštenju, izrazio zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima.

Osvrnuvši se na važnost evropske perspektive, koju dvije države dijele, istakao je da Albanija veoma cijeni saradnju u oblasti evropske integracije, a naročito tehničku i ekspertsku podršku Crne Gore.

"Sagovornici su razmjenili mišljenja i o saradnji u ostalim oblastima od obostranog interesa, sa posebnim fokusom na odličnu regionalnu i multilateralnu saradnju. Na toj liniji, pozdravljen je dogovor o pružanju uzajamne podrške kandidaturama dvije države za članstvo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Takođe, ocijenjeno je veoma važnim, na temelju dobrosusjedskih odnosa, dodatno unaprijediti privrednu saradnju, te zajednički voditi brigu o održivosti prirodnih resursa koje dvije države dijele", zaključuje se u saopštenju MVP.

Bonus video: