Bečić: Državu moramo i da volimo i da poštujemo

Bečić je dodao da je motiv za osnivanje političkog subjekta čiji je lider sažet u poruci ’Pobjede, a ne podjele’
6267 pregleda 31 komentar(a)
Pavićević i Bečić, Foto: Društvo za istraživanje politike i političke teorije
Pavićević i Bečić, Foto: Društvo za istraživanje politike i političke teorije
Ažurirano: 12.03.2019. 15:42h

Lider Demokrata, Aleksa Bečič, rekao je da državu moramo i da volimo i da je poštujemo.

On je učestvovao u radionici o ustavnom patriotizmu, koji su zajednički organizovali Društvo za istraživanje politike i političke teorije i Konrad Adenauer Fondacija.

„Uvažavajući kritike dobronamjernih, sagledavajući manipulacije nedobronamjernih i želeći da raširimo manevarski prostor, mislim da bi bilo dobro razmisliti o uspostavljanju državnog patriotizma u Crnoj Gori, koji bi obuhvatio unutar sebe i ovo što podrazumijeva ustavni patriotizam, ali i ekonomski patriotizam, ekološki patriotizam, sportski patriotizam, kulturni patriotitam i taj pogled u odnosu na ono što je budućnost Crne Gore", rekao je Bečić.

Bečić je dodao da je motiv za osnivanje političkog subjekta čiji je lider sažet u poruci ’Pobjede, a ne podjele’ i da u svojim motivima za osnivanje Demokratske Crne Gore pronalazi sličnost sa motivima za promovisanje ustavnog patriotizma, koji u Crnoj Gori zagovara Vladimir Pavićević, predsjednik Crnogorske.

„Šta nas je tada motivisalo? Za mene je bilo nepojmljivo da neko pravi politički izbor u odnosu na vjersko ili nacionalno opredjeljenje. Za mene je bilo nepojmljivo da neko glasa mene zato što se zovem Aleksa, a da neko glasa mog kolegu samo zato što se zove Dženan, a ne u odnosu na to kakav program imamo i kakvi su naši profesionalni i moralni kvaliteti“, rekao je Bečić.

On je podsjetio na dio programa Demokratske Crne Gore u kojem je zapisano da "naše izdizanje iznad podjela ne umanjuje nikome pravo da ima individualni odnos prema pitanjima koja nisu posebno tretirana u programu Demokrata, jer je ravnopravnost potreba Crne Gore, a različitosti su naše bogatstvo zbog kojih smo se udružili na zdravim, jasnim, dostojanstvenim i čistim principima."

Bonus video: