"MI NE NOSIMO SIMBOLE NEGO ŽIVOTE"

Danilović Đukanoviću: Vi 32 godine rušite sve oko sebe

"Bili ste u Centralnom komitetu i srušili ste ga! Bili ste na Gazimestanu i srušili ste ga! Bili ste za SFRJ i srušili ste je! Bili ste za SRJ i srušili ste je! Bili ste za Srbiju i Crnu Goru, makar i nevoljno, i srušiliste je! Sada ste svim bićem za Crnu Goru - Vama prepuštam da nastavite niz!"
5770 pregleda 29 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Ujedninjene Crne Gore, Goran Danilović rekao je da Milo Đukanović ne vjeruje ni svojoj partiji, izuzev dok je na njenom čelu.

On je reagovao na sinoćnji intervju predsjednika Crne Gore i lidera DPS-a, Mila Đukanovića na RTCG.

"Nezahvalni narod, Predsjedniče! Zaključujem da je to jedini razlog Vašeg nerazumijevanja naroda i narodnog nerazumijevanja Vas. Nezahvalni narod ne vidi Vaše uspjehe? Ne vidi ili neće da vidi? Ili, možda, Predsjedniče, nema šta da vidi? Iskoristiti jedan intervju za toliko ličnih ocjena ispod nivoa je funkcije koju obavljate, čak i u Crnoj Gori. Kada je već tako mora Vam se lično i odgovoriti.

On je Đukanoviću poručio da se "nisu svi urotili protiv Vas nego Vi protiv svih, a iz koristi, često i protiv sebe i svojih uvjerenja".

"Oholost je ili gruba neistina da od Vaše 27 godine svih hoće da Vas sruše kao personifikaciju novog crnogorskog puta. Istina je da Vi 32 godine rušite sve oko sebe. Zar nije? Bili ste u Centralnom komitetu i srušili ste ga! Bili ste na Gazimestanu i srušili ste ga! Bili ste za SFRJ i srušili ste je! Bili ste za SRJ i srušili ste je! Bili ste za Srbiju i Crnu Goru, makar i nevoljno, i srušiliste je! Sada ste svim bićem za Crnu Goru - Vama prepuštam da nastavite niz! Naravno, ne mislim da ste bili supermen i sve to uspjeli sami, naprotiv. Prije će biti da ste bili udarna pesnica onih koji su rušili domovine koje smo voljeli, tuđeg interesa i vlasitog nagona za samoodržanjem. Nije istina da kampanje protiv Vas nisu nikada prestale, odnosno, da Vam zli i ljubomorni 30 godina smještaju afere. Pamćenje i logika kažu da ste u svakoj aferi ucestvovali i branili se Crnom Gorom kada je imalo i kada nije imalo smisla. Sami ste birali prijatelje, a vrlo često i neprijatelje što je privilegija. Kada ih niste imali izmišljali ste ih u najbližem okruženju i nespremne ih pobjeđivali, a sve "u slavu i čast Crne Gore", poručio je Danilović.

Predsjednik Ujedinjene Đukanoviću poručuje da je "istina da Vi ne vjerujete ni svojoj partiji, izuzev dok ste na njenom čelu."

"Istina je da ne vidite nikoga ko bi u njoj, srasloj sa Vama i državom, mogao da Vas zamijeni, a da i to ne bude atak na put "preobraženja" kojim ste nas sve navodno zaputili. Istina je da Crna Gora u ekonomskom smislu ima vjekovno zaostajanje ali je istina da nas Vi predvodite trećinu vijeka, ili trećinu zaostajanja, birajte sami. Nije istina da su svi protesti u kontinuitetu bili usmjereni na revolucionarno prekrajanje Crne Gore. Samo jedni su bili revolucija i to ona "AB" koja je Vas dovela i u novu vlast. Nije istina da cijelo vrijeme hoćemo da Vas srušimo protestima jer ne možemo da Vas pobijedimo na izborima, nego je istina da za 30 godina kao drzavnik, zemlji koju navodno volite, niste obezbijedili jedne poštene i čovječne izbore"

Danilović je rekao da "nije istina da hoćemo u Vladu bez izbora, nego je istina da hoćemo poštene izbore koje Vi sami nećete nikada pripremiti."

"Nije istina da smo neki od nas toliko politički mali da ne možemo ni do cenzusa, nego, istina je da ste vi toliko "politicki veliki" jer su vam "koverte" velike. Nije istina da ste Vi pobjeđivali na izborima, nego ste pobjeđivali na "kovertiranom glasanju." Nije istina da Vi čuvate Crnu Goru od nas, nego je čuvate za sebe. Nije istina, logika tako kaže, da smo mi u opsesivnom i rusilačkom nagonu da preuzmemo vlast, nego ste Vi u trodecenijskoj opsesiji da je nikada i ni po koju cijenu ne izgubite. Nije istina da je ugrožena državnost Crne Gore zato što na protestima ne nosimo državne zastave. Istina je da 15 ili 20 hiljada građana ove države na ulicama maše svojim sudbinama. Mi ne nosimo simbole nego živote. Nije istina da mrzimo vlastitu drzavu nego tražimo da nam vratite našu Crnu Goru. Nije istina da smo ljubomorni na Vaš "lični istorijski uspjeh", nego smo nesrećni zbog kolektivnog neuspjeha. Nije istina da se ne plašite istorijskog suda i istorije, jer da se ne plašite, ne biste je proizvodili i prilagođavali sebi, čak i u tv emisijama. Strašno je što očigledno odavno vjerujete u svoju verziju istine o Crnoj Gori. Istina je, međutim, jedna, a i Crna Gora je. Između Vas, istine i Crne Gore jednom već moramo birati po savjesti i slobodno.