Poreska uprava: Neistinite tvrdnje Demokrata, ne koristite nas za obračun sa neistomišljenicima

"Postupak inspekcijskog nadzora kod ovog obveznika izvršen je u skladu sa definisanim na zakonu zasnovanim procedurama i potpuno na isti način kao kod svih ostalih poreskih obveznika. Apsolutna je neistina da je direktor Poreske uprave ili bilo koje rukovodeće lice vršilo uticaj na poreske inspektore u postupku vršenja inspekcijskog nadzora"
2906 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Poreske uprave u Podgorici, Foto: Zoran Đurić
Zgrada Poreske uprave u Podgorici, Foto: Zoran Đurić

Poreska uprava ocijenila je kao neistinite jučerašnje tvrdnje bjelopoljskih Demokrata da je direktor Poreske uprave ili bilo koje rukovodeće lice vršilo uticaj na poreske inspektore u postupku vršenja inspekcijskog nadzora.

U reagovanju Poreske uprave navode da im je 15. marta dostavljena inicijativa za vršenje inspekcijskog nadzora kod firme "DOO PRIMAMED" iz Bijelog Polja, zbog sumnje da nelegalno obavlja djelatnost, odnosno nabavlja robu na crno i evidentira promet preko poreske registar kase koja se povremeno nalazi u objektu. U prijavi je, kako objašnjavaju, navedeno da obveznik vrši prodaju proizvoda na prostoru javne površine, za koji, od nadležnog organa, nema odobrenje za rad.

"Treba napomenuti da Poreska uprava u skladu sa zakonom postupa po prijavama građana i da istima daje poseban prioritet, te je postupajući i po navedenoj inicijativi dana 18.03.2019.godine Poreska uprava – Podrucna jedinica Bijelo Polje izvršila je postupak inspekcijskog nadzora u dijelu opšte poreske registracije, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijave radnika", saopšteno je iz Poreske uprave.

U postupku inspekcijskog nadzora, kako se dodaje, uzeti su mjesečni prometi sa dvije poreske registar kase, koje su zatečene u objektu, a periodični izvještaji o ostvarenom prometu sa poreske registar kase koja je korišćena do 15.02.2016.godine, a koja je defiskalizovana, nijesu pruženi na uvid u toku kontrole.

"Zbog navedenog, tj. zbog činjenice da Poreska uprava nije imala uvid u promet ostvaren preko defiskalizovane poreske kase, dana 18.03.2019. godine od strane Sektora za operativu u oblasti inspekcijskog nadzora otvoren je nalog za potpunu kontrolu navedenog obveznika", navodi se u reagovanju.

Inspekcijski nadzor započet je popisom zaliha proizvoda u maloprodajnom objektu i veleprodaji 19. marta, a u nastojanju Poreske uprave da se postupkom nadzora ne ugrozi poslovanje poreskog obveznika, popis je završen u toku istog dana, tvrde iz tog organa..

"Dakle, postupak inspekcijskog nadzora kod ovog obveznika izvršen je u skladu sa definisanim na zakonu zasnovanim procedurama i potpuno na isti način kao kod svih ostalih poreskih obveznika. Apsolutna je neistina da je direktor Poreske uprave ili bilo koje rukovodeće lice vršilo uticaj na poreske inspektore u postupku vršenja inspekcijskog nadzora", navodi se nadalje u reagovanju.

Iz Poreske uprave su na kraju apelovali na političke predstavnike da u svojim istupima "ne koriste Poresku upravu za obračune sa neistomišljenicima", jer kako ističu Poreska uprava poštuje princip neselektivnosti i jednoobraznosti i ne podliježe bilo kakvim spoljnim uticajima.

Bonus video: