Pažin: Trenutno nije realno preispitivanje rješenja za izbor tužilaca i sudija

Potpredsjednik Vlade je kazao da parlament ne učestvuje u izboru predsjednika Vrhovnog suda, već Sudski savjet
1536 pregleda 2 komentar(a)
Pažin, Foto: Screenshot (YouTube)
Pažin, Foto: Screenshot (YouTube)

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio je da u ovom trenutku nije realno preispitivanje ustavnih rješenja u vezi sa izborom tužilaca i sudija, jer bi to, sve i da postoji konsenzus u društvu, dovelo do ozbiljnog prolongiranja evropskog integracionog procesa.

„Nema razloga za zabrinutost. Imamo deblokirajuće mehanizme kroz zakon koji je ovaj visoki dom usvojio prošle godine, vezano za članove sudskog savjeta...“, kazao je Pažin odgovorajući na poslaničko pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Nikolić je pitao da li smo kao država došli u situaciju da iznova preispitamo ustavna rješenja u vezi sa izborom tužilaca i sudija, s obzirom da pomenuta kadrovska rješenja u ovom trenutku dominantno zavise od političke volje predstavnika vlasti i opozicije.

Pažin je odgovorio da parlament ne učestvuje u izboru predsjednika Vrhovnog suda već Sudski savjet, navodeći i da postoje rješenja na koji način, nakon isteka mandata Vrhovnog državnog tužioca, državno tužilaštvo s punim legitimitetom može da obavlja ulogu koja mu je povjerena.

Odgovarajući na pitanje Nikole Rakočevića (DPS) da li je Vlada razmatrala donošenje takozvanog Pavlovog zakona, koji predviđa doživotnu kaznu zatvora, Pažin je kazao da se dolazi do jasne spoznaje da zakonodavna izmjena ne bi bila moguće primijenjena na ovaj konkretan slučaj, ako se ima u vidu da važi ono pravo i krivični zakonik koji je bio na snazi u vrijeme izvršenja krivičnog djela, osim ako je naredni blaži za učinioca.

„Humanom društvu bolje pristaje princip resocijalizacije učinilaca krivičnih djela. To je pitanje koje treba imati u vidu kada se razmatra mogućnost uvođenja doživotnog zatvora“, rekao je Pažin.

Rakočević je kazao da je slučaj ubistva 15-mjesečnog dječaka Pavla prošle godine šokirao crnogorsku javnost i da je 6.500 građana sačinilo peticiju za razmatranje Pavlovog zakona, koji bi za ovakve slučajeve predviđao doživotnu kaznu zatvora.

Bonus video: