Crna Gora otvara Generalni konzulat u Istanbulu

"Broj crnogorskih iseljenika u Istanbulu se procjenjuje na okvirno 100 hiljada. Dodatno, u Istanbulu postoje četiri udruženja koja okupljaju crnogorske iseljenike", rekli su iz Vlade
2041 pregleda 3 komentar(a)
Istanbul, Foto: Shutterstock
Istanbul, Foto: Shutterstock

Crnogorska Vlada danas je donijela Odluku o otvaranju Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu.

Vlada, kako su kazali, širenjem mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava ide u susret potrebama i interesima dijaspore crnogorskih iseljenika, sa ciljem da se na što efikasniji i efektivniji način posveti rješavanju njihovih statusnih pitanja i svakodnevnom unaprjeđenju njihovih veza sa maticom.

Navodi se da su otvaranjem Generalnog konzulata u Istanbulu uvažene višegodišnje molbe crnogorskih iseljenika i udruženja iz Istanbula, koji su u više navrata isticali problem udaljenosti Ambasade Crne Gore u Ankari.

"Broj crnogorskih iseljenika u Istanbulu se procjenjuje na okvirno 100 hiljada. Dodatno, u Istanbulu postoje četiri udruženja koja okupljaju crnogorske iseljenike", rekli su iz Vlade.

On su objasnili da je važan razlog otvaranja Generalnog konzulata u Istanbulu i adekvatno pružanje konzularnih usluga i zaštita crnogorskih građana.

Vlada je, kako su kazali, imala u vidu i činjenicu da je Istanbul saobraćajno čvorište za aviosaobraćaj ka mnogim svjetskim destinacijama, zbog čega služi kao tranzitni grad za značajan broj putnika iz Crne Gore.

Navodi se da će kapaciteti Generalnog konzulata biti usmjereni i na pružanje adekvatne konzularne pomoći i usluga.

Iz Vlade su kazali da je važan razlog otvaranja Generalnog konzulata u Istanbulu i mogućnost povećanja obima ekonomske saradnje sa Turskom.

Bonus video: