Koprivica: Država u srcu nacionalnih parkova uspostavlja privatni monopol u korist funkcionera DPS

"Država je u srcu nacionalnog parka dodijelila privilegovan položaj jednoj kompaniji koji se sastoji u tome što jedino ona ima isključivo pravo da se na tim jedinstvenim lokacijama bavi unosnim biznisom"
2746 pregleda 0 komentar(a)
Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.03.2019. 15:47h

Uprkos Ustavu, država u srcu nacionalnih parkova Durmitor i Biogradska gora, uspostavlja privatni monopol u korist funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS), i svojim pravnim aktima ruši uslove za ravnopravno nadmetanje na tržištu, saopštio je danas Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Ako se ima u vidu da je aktuelnoj vlasti profit privrednih favorita, burazerskih preduzeća, iznad svega, ne treba da čudi što vrše krivična djela u srcu nacionalnog parka, ali i bacaju Ustav Crne Gore pod noge kako bi omogućili monopolizaciju jedinstvenih lokacija u zaštićenoj prirodnoj zoni. Upoznali smo javnost, kako Žabljaka, tako i cijele Crne Gore, da se o trošku svih građana želi dovesti infrastruktura do lokacije koja isključivo služi privatnom monopolskom biznisu favorizovane kompanije "Explorer", ali i sa sadržajem štetnog i protivpravnog ugovora o zakupu kojim se faktički privatizuje Crno jezero i njegova okolina. Taj ugovor i odluka o dodjeli ekskluzivnog zakupa u zaštićenoj prirodnoj zoni, u direktnoj je suprotnosti i sa samim Ustavom Crne Gore. Naime, član 140, stav 3 jasno i nedvosmisleno propisuje: "Zabranjeno je narušavanje i ograničavanje slobodne konkurencije i podsticanje neravnopravnog, monopolskog i dominantnog položaja na tržištu." Ova ustavna antimonopolska i antidiskriminatorna klauzula osnova je slobodne privrede koja traži da je ulazak u tržišnu utakmicu svima pravno dostupan pod jednakim uslovima", istakao je Koprivica.

On je dodao da u zaštićenoj prirodnoj zoni gdje je po zakonu zabranjeno, pored ostalog, i da se peca riba sa dva ili više štapova, sa druge strane se jednoj favorizovanoj kompaniji dodjeljuje ekskluzivni restoran na Crnom jezeru (a sličan i na Biogradskom) u koji je država uložila preko 700.000 eura, ali i monopolsko pravo da izgrade 30 bungalova, smještajne kapacitete, a radi čega sijeku zdravu šumu, zatim maltene flotu plovila (90 čamaca, zatim kajaka i kanua), avanturistički park i igraonicu za djecu.

"Dakle, svi ostali mogu imati najviše jedan štap za pecanje, a funkcioner DPS-a može imati monopol u srcu nacionalnog parka! To je formula DPS-a za sprovođenje ustavnog principa jednakosti. Država je u srcu nacionalnog parka dodijelila privilegovan položaj jednoj kompaniji koji se sastoji u tome što jedino ona ima isključivo pravo da se na tim jedinstvenim lokacijama bavi unosnim biznisom. Država je tu suprotno Ustavu ne samo podstakla, nego i stvorila neravnopravan, monopolski i dominantan položaj na tržištu. Taj položaj data kompanija nema zato što je bolja u pružanju usluga, nema zato sto je sposobnija u snižavanju troškova, nema zato što je inovativnija u kreiranju poslovnih strategija, istraživanju i razvoju, ali ni zato što ima rijedak preduzetnički talenat. Taj položaj ima isključivo zato sto joj je država dala ekskluzivnu privilegiju i zato što je država zabranila svim ostalim subjektima i da pokušaju unijeti više od jednog štapa za pecanje, a kamoli da investiraju u biznis, smještajne i ugostiteljske kapacitete i plovila na tom jedinstvenom prostoru ili, rečnikom prava konkurencije kazano, na tom relevantnom geografskom tržištu. Taj monopol nije posljedica ekonomske superiornosti niti djelovanja tržišnih zakona u kojem je najuspješniji odnio pobjedu i ekonomski "zatvorio" biznis drugima zbog boljih uslova i povoljnijih cijena svoje ponude", kazao je Koprivica.

Po njegovim riječima, poenta je u ovom slučaju da je funkcioneru DPS-a dat monopol, a svim drugim potencijalnim konkurentima koji bi se željeli bavili istim biznisom stavljena je pravna rampa, odnosno državna zabrana.

"Mi oko pitanja biznisa u nacionalnim parkovima nemamo dilemu. U nacionalnom parku nema mjesta za privatni biznis ni funkcionera DPS-a, ni bilo kog drugog lica, partijskog ili nepartijskog. U ovom slučaju neravnopravan položaj na tržištu na Žabljaku se kreira tako sto se jednoj kompaniji dodjeljuje više jedinstvenih lokacija (Crno jezero, Radovan Luka) gdje je iskljucivo ona pružalac usluga i nema mjesta za druge kompanije, a koje su uglavnom male porodične firme mještana i kao takve su oduvijek bile kičma lokalne privrede", rekao je Koprivica.

Potpredsjednik Demokrata je poručio da ako je tržište jednako dostupno svima i ako su tržišna pravila ista za sve, što je smisao i ovog ustavnog principa, kako to da onda samo jedna kompanija (koja nije u vlasništvu države) može imati eksluzivno pravo da gazduje jedinstvenim lokacijama?

"Jasno je da je po svim osnovama i kriterijumima srozana norma iz člana 140 Ustava Crne Gore o zabrani narušavanja i ograničavanja slobodne konkurencije i zabrani podsticanja neravnopravnog, monopolskog i dominantnog položaja na tržištu", zaključio je Koprivica.

Bonus video: