Crna Gora posvećena saradnji sa Ujedinjenim nacijama

U fokusu zajedničkih aktivnosti održivi razvoj i evropska agenda
342 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Minsitarstvo vanjskih poslova
Sa sastanka, Foto: Minsitarstvo vanjskih poslova

Dvanaesti sastanak Nadzornog komiteta za praćenje implementacije Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija, na kojem je bilo riječi o rezultatima saradnje u 2018. godini i planiranim aktivnostima za 2019, održan je danas u Podgorici.

Sastankom su kopredsjedavali ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i rezidentna koordinatorka Sistema UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni.

Darmanović je, kako je saopšteno iz ministarstva, izrazio zadovoljstvo rezultatima zajedničkih aktivnosti Vlade Crne Gore i Sistema UN u zemlji pod modalitetom „Djelujući kao jedan“, a u okviru četiri oblasti - demokratsko upravljanje, održivost životne sredine, socijalna inkluzija i ekonomsko upravljanje.

Ukazao je, kako se navodi u saopštenju, i na komplementarnost ispunjavanja ciljeva definisanih u Agendi 2030 i evropske agende, uz ocjenu da „posvećenost izgradnji društva zasnovanog na demokratskim vrijednostima, vladavini prava i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda predstavlja prioritet Vlade Crne Gore.“ Na putu ka tom cilju, dodaje se, prenio je očekivanja u pogledu dalje podrške UN sistema, a posebno osnažene Kancelarije rezidentne koordinatorke.

"Rezidentna koordinatorka UN u Crnoj Gori Fiona Mekluni istakla je da Sistem UN u zemlji ostaje posvećen pružanju podrške Vladi Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i u ostvarivanju Agende održivog razvoja do 2030. “Od ove godine tim UN radi u novoj, reformisanoj strukturi. Riječ je globalnoj reformi rada Sistema Ujedinjenih nacija na nacionalnom nivou koju je inicirao Generalni sekretar UN sa ciljem ojačanja podrške zemljama članicama u ostvarivanju 17 Ciljeva održivog razvoja.” – kazala je Mekluni, naglasivši da Sistem UN nastavlja snažnu podršku Crnoj Gori u suočavanju sa ključnim izazovima u oblastima održivog razvoja i ljudskih prava", saopšteno je iz ministarstva.

U okviru zajedničkih intervencija u 2018. godini, Vlada i Sistem UN sproveli su programe i projekte ukupne vrijednosti 13 miliona američkih dolara, a vrijednost zajedničkih intervencija planiranih za 2019. iznosi 16,9 miliona američkih dolara.

Bonus video: