"CRNA GORA NIJE MOGLA DA SPRIJEČI INTERVENCIJU, ALI JE USPJELA DA SPASI SEBE"

DPS: Đukanović apelovao da se zaustavi bombardovanje u ratu sa NATO koji je isprovocirao režim u Beogradu

"Nažalost, i tada su postojale snage u Crnoj Gori, lojalne drugim centrima, koje su pod naredbom i uticajem federalnih vlasti iz Beograda, posebno preko Vojske Jugoslavije, namjeravale da destabilizuju Crnu Goru i ugroze njenu bezbjednost"
6784 pregleda 57 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je danas da Crna Gora nije mogla da spriječi NATO intervenciju na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ), ali jeste uspjela da spasi sebe.

Na jučerašnji dan prije 20 godina počelo je NATO bombardovanje SRJ u kojem je, za 11 nedjelja, prema nezvaničnim izvorima poginulo oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

"Navršile su se dvije decenije od NATO intervencije u SRJ čiji je Crna Gora tada bila dio. Nažalost, nije prošlo bez nevinih žrtava, kojih je u Crnoj Gori bilo 10, među njima i troje djece iz Murina. Svima danas odajemo poštu sa dužnim pijetetom. Crna Gora nije mogla da spriječi intervenciju na SRJ, ali jeste uspjela da spasi sebe. Ovo je prilika za afirmaciju tog vizionarskog izbora, kojim je Crna Gora sačuvana od bombardovanja, masovnih pogibija i ratnih razaranja. Ta odluka je jedan od najvećih civilizacijskih iskoraka u dugoj i slavnoj crnogorskoj istoriji, čiju ispravnost je potvrdilo vrijeme. DPS na čelu sa predsjednikom Milom Đukanovićem presudno je uticala na taj izbor. Ali, prisjećajući se tog vremena, želimo da odamo priznanje svima koji su doprinijeli usvajanju parlamentarne rezolucije o građanskom miru, a time i sprečavanju unutrašnjeg sukoba, očuvanju multietničkog sklada i učvršćivanju stabilnosti u Crnoj Gori", istakli su iz DPS.

U saopštenju te partije se dodaje da je u svojoj intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti u tim teškim danima, Đukanović na najvažnijim svjetskim adresama apelovao da se zaustavi bombardovanje i spriječe nevine žrtve i razaranja

NATO koji je, kako navodi DPS isprovocirao režim u Beogradu.

"Crna Gora se oduprla svim pritiscima da učestvuje u tom besmislenom sukobu, smatrajući da je očuvanje ljudskih života, imovine građana i materijalnih dobara najvažniji nacionalni interes. Politika mira, čiji je zagovornik prije svih bio DPS sa svojim koalicionim partnerima, omogućila je da Crna Gora u tim uslovima bude i utočište destinama hiljada izbjeglica i prognanih i raseljenih lica, čiji je broj u jednom trenutku dostizao četvrtinu ukupne crnogorske populacije", kazali su iz DPS.

Naveli su i da je Crna Gora otvorila vrata ne samo za one koji su bježali od rata, već i za demokratske snage iz Srbije koje je režim proganjao, koristeći bombardovanje kao izgovor za brutalne obračune s opozicijom.

"Nažalost, i tada su postojale snage u Crnoj Gori, lojalne drugim centrima, koje su pod naredbom i uticajem federalnih vlasti iz Beograda, posebno preko Vojske Jugoslavije, namjeravale da destabilizuju Crnu Goru i ugroze njenu bezbjednost. Njihovi sljedbenici oglasili su se i povodom 20-godišnjice bombardovanja Jugoslavije, uzaludno pokušavajući da sa sebe skinu odgovornost i nađu opravdanje za tadašnju destruktivnu politiku koja je dovela do sukoba sa NATO. Ispravnost kursa državne politike da Crna Gora ne uđe u nametnuti rat i da uprkos unutrašnjim i spoljnim pritiscima zastupa svoje a ne tuđe interese, potvrđena je kroz referendum o nezavisnosti i ponovno sticanje međunarodnog priznanja,i važnu ulogu u očuvanju regionalne stabilnosti. To se ogleda i kroz punopravno članstvo Crne Gore u NATO, njeno liderstvo u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom i dinamičan ekonomski i demokratski razvoj, za čiji je dalji progres od presudne važnosti brže prevazilaženje podjela i saglasnost društva oko osnovnih vrijednosti na evropskom putu", rekli su iz DPS.