Ivanović savjetnik Đukanoviću i poslanik, a ASK ćuti

Poslanik DPS-a paralelno savjetuje Đukanovića, o tome on kaže “gdje vi vidite konflikt interesa”
9960 pregleda 19 komentar(a)
Po drugi put ga savjetuje: Đukanović i Ivanović, Foto: Boris Pejović
Po drugi put ga savjetuje: Đukanović i Ivanović, Foto: Boris Pejović

Poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Petar Ivanović već tri mjeseca je istovremeno i savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića, što znači da je funkcioner izvršne i zakonodavne vlasti.

Za NVO i opozicionog poslanika to je klasičan sukob interesa, ali Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) se time nije bavila, niti je u skladu sa obavezom prema javnosti odgovorila na pitanja “Vijesti”.

Iz ASK-a “Vijestima” nije odgovoreno da li je Ivanović u sukobu interesa jer paralelno sa poslaničkom, obavlja funkciju ekonomskog savjetnika predsjednika države. Nije odgovoreno ni na pitanja da li će ASK reagovati ako sukob interesa postoji i da li je ranije bilo sličnih primjera.

Petar Ivanović predsjednika Crne Gore savjetuje od januara tekuće godine. Glavni ekonomski savjetnik Đukanoviću je bio i od 2009. do 2010. godine, kada je sadašnji predsjednik države bio premijer.

Advokat Veselin Radulović ocijenio je za “Vijesti” da je Ivanović u sukobu interesa, “jer je predsjednička funkcija, u svakom slučaju, izvršna vlast”.

“Ako učestvuje u vlasti kao savjetnik za ekonomska pitanja i istovremeno je poslanik, mislim da su te dve funkcije nespojive. Predsjednik se smatra izvršnom vlašću, a zakonodavna vlast je opet nešto drugo, tako da mislim da postoji sukob interesa”, istakao je Radulović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović ocijenio je juče da će Ivanović biti u sukobu interesa za svako pitanje o kome se bude izjašnjavao, o bilo čemu što je u vezi sa predsjednikom.

On je i tokom televizijske emisije u kojoj je početkom februara gostovao sa Ivanovićem, kazao da je poslanik u konfliktu interesa kada, kao predsjednikov savjetnik, raspravlja u Skupštini o aferi “Koverat”.

“Vi ste sad u kabinetu predsjednika i obavljate funkciju poslanika i treba sjutra u parlamentu da, bez konflikta interesa, govorite o ovoj aferi (“Koverat”)”, kazao je tada Damjanović.

Ivanović je tada odgovorio pitanjem “gdje vi vidite konflikt interesa”.

Bonus video: