Važni koraci za jačanje odnosa Crne Gore i Svete Stolice

U okviru posjete Svetoj stolici, Brajović se sastao u Apostolskoj palati sa državnim sekretarom Svete Stolice, Pietrom Parolinom i sekretarom za odnose sa državama, Polom Ričardom Galagerom
1010 pregleda 4 komentar(a)
Skupština.me, Foto: Brajović u posjeti Vatikanu
Skupština.me, Foto: Brajović u posjeti Vatikanu

Uvid u dio dostupne građe Vatikanskog arhiva i planirano otvaranje diplomatskog predstavništva Vatikana u Podgorici, važni su koraci za jačanje odnosa Crne Gore i Svete Stolice u svim aspektima, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ivan Brajović.

U okviru posjete Svetoj stolici, Brajović se sastao u Apostolskoj palati sa državnim sekretarom Svete Stolice, Pietrom Parolinom i sekretarom za odnose sa državama, Polom Ričardom Galagerom.

Navodi se da je, u odvojenim susretima, najviše riječi bilo o značaju otvaranja Apostolske nuncijature u Crnoj Gori, prilikama u regionu, zakonskom regulisanju pitanja slobode vjeroispovijesti, kao i omogućavanju pristupa Vatikanskom arhivu.

Brajović je rekao da su uvid u dio dostupne građe Vatikanskog arhiva i planirano otvaranje diplomatskog predstavništva Vatikana u Podgorici, važni koraci za jačanje odnosa Crne Gore i Svete Stolice u svim njenim aspektima poput političkih, istorijskih, naučnih i kulturnih.

"Brajović i Parolin ocijenili su odnose dviju država odličnim, čemu posebno doprinosi intenzivna razmjena posjeta na najvišem nivou", kaže se u saopštenju.

Istaknuto je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti treba da odražava duh crnogorskog Ustava, kako bi na kvalitetan način i u tom segmentu bila obezbijeđena zaštita slobode pojedinca.

Kako se navodi, u razgovou sa Galagerom, istaknut je značaj očuvanja i unaprjeđenja dijaloga, tolerancije i saradnje, kao tradicije i istorijske vrijednosti koju njeguje savremena Crna Gora.

"Regionalna stabilnost i očuvanje dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu čine ovaj region bližim Evropskoj uniji i njenim vrijednostima", poručeno je na tom sastanku.

Brajović je apostofirao značaj otvaranja Vatikanskih arhiva za istraživače iz Crne Gore što će, smatra on, učiniti da se detaljnije upozna i dodatno obogati naše istorijsko nasljeđe.

Sa Velikim kancelarom Suverenog viteškog malteškog reda Albrehtom Freiherom fon Buzelagerom iskazano je očekivanje da će novi ambasador u Crnoj Gori doprinijeti uspješnoj realizaciji projekata od obostranog interesa.

Brajović je zahvalio na dosadašnjem angažovanju Malteškog reda na zaštiti i promociji ikone Bogorodice Filermose, što predstavlja jedan od prioriteta i u predstojećem periodu.

Bonus video: