Stijepović donirao DPS-u 500, a Đukanović 11 eura

Vladajuća partija je, kako se ističe, prošle godine od donacija prikupila 2.780 eura, a najveće priloge od 500 eura dali su generalni sekretar predsjednika Crne Gore Slavoljub Migo Stijepović, Radojica Radulović i Nikola Magovdžević
13296 pregleda 31 komentar(a)
Marković i Milošević sa partijskim kolegama, Foto: Boris Pejović
Marković i Milošević sa partijskim kolegama, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2019. 07:37h

Premijer Duško Marković pomogao je Demokratsku partiju socijalista (DPS) prošle godine sa 88 eura, dok je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donirao 11 eura. To se, između ostalog, navodi u konsolidovanom izvještaju DPS-a za prošlu godinu koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Vladajuća partija je, kako se ističe, prošle godine od donacija prikupila 2.780 eura, a najveće priloge od 500 eura dali su generalni sekretar predsjednika Crne Gore Slavoljub Migo Stijepović, Radojica Radulović i Nikola Magovdžević.

Specijalno državno tužilaštvo osumnjičilo je Stijepovića za pranje novca putem pomaganja, nakon što je objavljen video snimak na kome bivši gradonačelnik Podgorice preuzima kovertu sa novcem od biznismena Duška Kneževića, za kojim je u međuvremenu raspisana Interpolova potjernica.

U izvještaju se ističe i da je vladajuća partija od članarina prikupila preko 186 hiljada eura, od čega su 19.588 dali funkcioneri koji su obavezni da za stranku izdvajaju sedam odsto plate.

Prema stranačkom Statutu, sedam odsto od primanja uplaćuju funkcioneri koji su članovi upravnih odbora, savjeta, odbora direktora preduzeća i ustanova, dok tri odsto plaćaju funkcioneri koji su u ime partije izabrani na državnom i lokalnom nivou. Po tom osnovu prikupljeno je 148 hiljada eura, dok su skoro 18 hiljada dali oni koji izdvajaju jedan odsto plate, odnosno zaposleni u direktoratu stranke.

U izvještaju se navodi da je Đukanović platio 51 euro članarine, dok je Marković uplatio 612 eura. Politički direktor Tarzan Milošević je dao 494 eura članarine, dok je potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović platio 612 eura.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je prošle godine za članarinu dao 606 eura, a ministar kulture Aleksandar Bogdanović 315 eura. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je prošle godine platio 60 eura članarine...

Vladajuća partija je na iznajmljivanje prostora za stranačke kancelarije prošle godine potrošila 86.219 eura, od čega je 12.276 eura za stranačke prostorije u Podgorci dok je tromjesečna kirija za prostorije u Herceg Novom iznosila 11.503 eura. Navodi se i da je od avgusta do decembra vladajuća partija za prostorije u Podgorici platila još 29.194 eura. Na telefonske račune vladajuća partija je prošle godine potrošila 201.558, dok su računi za struju iznosili 26.810 eura. Troškovi goriva su iznosili 167.188 eura, dok je na opravke stranačkih vozila potrošeno 46.446 eura. U izvještaju se navodi i da DPS u voznom parku ima 27 automobila, ukupne procijenjene vrijednosti preko 26 hiljada eura. Troškovi smještaja i ishrane na službenom putu iznosili su 141.446, dok je na istraživanja javnog mnjenja u izbornoj godini potrošeno 106.080 eura. Kako se navodi u izvještaju, troškovi reprezentacije iznosili su 59.159 eura.

DPS prodao prostor Vukčeviću za 164.200 eura

U izvještaju se navodi i da je vladajuća partija zaradila 164.200 eura od prodaje 108 kvadrata poslovnog prostora u Ulici Ivana Milutinovića u Podgorici. Poslovni prostor prodat je DOO “SIKKIM” iz Podgorice, koja je ranije plaćala zakup tog prostora u kome se nalazi restoran “Mantra”. U Centralnom registru privrednih subjekata, navodi se da su djelatnost DOO “SIKKIM” restorani i poslovni ugostiteljski objekti. Izvršni direktor firme je Sandra Vukčević, a ovlašćeni zastupnik košarkaš Dragan Vulje Vukčević. U godišnjem izvještaju se ističe i da DPS ima oko 1.835 kvadratnih metara nekretnina od čega je 1.119 kvadrata u Beogradskoj ulici u Podgorici. Na toj adresi ima i pomoćni objekat od 82 kvadrata koji je, kako se navodi, predviđen za rušenje.

Bonus video: