DO POGLAVARA ZAHVALJUJUĆI MOLBI AMBASADORA

Mićo "sredio" Brajoviću rukovanje sa papom

“Tu 30-40 osoba stane u red i papa ih kurtoazno pozdravlja, rukuje se sa njima i to maksimalno traje dva minuta. Predsjednik Skupštine bio je jedan u nizu osoba koje su pozdravile papu”, kaže teolog i novinar iz Zagreba Drago Pilsel, negirajući da je Brajović primljen kod poglavara katolične crkve kao državnik
20256 pregleda 38 komentar(a)
Brajović i papa, Foto: Igor Šljivančanin
Brajović i papa, Foto: Igor Šljivančanin
Ažurirano: 29.03.2019. 18:51h

Susret predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića sa papom Franjom nije zvanični državni susret, kako se to sugeriše u saopštenju iz kabineta šefa parlamenta. Brajović se našao među 30-40 osoba koje su tokom opšte audijencije došle u priliku da pozdrave poglavara Katoličke crkve zahvaljujući molbi ambasadora Crne Gore pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića protokolu Vatikana.

Teolog i novinar iz Zagreba Drago Pilsel objasnio je za „Vijesti“ da se svake srijede u Vatikanu organizuju opšte audijencije, zimi u velikoj auli Pavla VI koja može da primi 5000-6000 ljudi, dok se za vrijeme toplih i sunčanin dana, kako je bilo prekjuče, one organizuju na Trgu Svetog Petra.

„Dođete u jednu određenu kancelariju u Vatikanu, kao turista, i kažete da ste katolik iz Novog Zelanda ili Crne Gore i da želite na audijenciju kod pape. Onda ćete biti u onoj velikoj masi koja stoji sa strane, između koje papa prolazi svojom papamobilom i maše, povremeno siđe i rukuje se sa vjernicima. On svake srijede u svojim katehezama tumači masi vjernika Jevanđelje, dakle daje pouke, ukazuje na neki problem... Ukoliko je među posjetiocima neka velika grupa, primjera radi iz Brazila, on ih posebno pozdravi. Ove srijede, kada je bio tu vaš predsjednik Skupštine, koliko se sjećam, papa je pozdravio grupu izviđača iz Češke“, objasnio je Pilsel. Kada to završi, naveo je Pilsel koji je i urednik sajta “autograf”, onda papu pozdravljaju određene osobe za koje su akreditovane ambasade zamolile protokol Vatikana.

„Dakle, tu 30-40 osoba stane u red i papa ih kurtoazno pozdravlja, rukuje se sa njima i to maksimalno traje dva minuta. Predsjednik Skupštine Crne Gore bio je jedan u nizu osoba koje su pozdravile papu zahvaljujući vašem ambasadoru koji je, kao akreditovana osoba, imao pravo, takođe, bitu tu na audijenciji. Papa sa tacne, koju drže sa lijeve strane, uzima krunicu(brojanicu) i poklanja je tim osobama u znak pažnje“, kazao je Pilsel.

Dodao je da te osobe ponekad papi, takođe, daju određen dar kao znak pažnje, konstatujući da će on teško da zapamti bilo koga od 500-tinjak osoba koje su ga pozdravile tokom opšte audijencije. Službene audijencije, naveo je Pilsel, obavljaju se na trećem spratu Apostolske palate, gdje se nalazi i čuvena terasa, u posebnoj dvorani za službene susrete.

„Tu papa prima u zvaničnu posjetu predsjednika država ili vlada, neke ugledne ličnosti, nobelovce, ljude posvećene ekologiji jer je ovom papi posebno stalo do zaštite okoline... Papa svakog radnog dana, osim srijede, ima službene posjete“, kazao je Pilsel. Iz Skupštine je prekjuče saopšteno da se Brajović “sreo u Vatikanu sa poglavarom Katoličke crkve papom Franjom, kojom prilikom je još jednom iskazana važnost skladnog suživota pripadnika različitih vjera, nacija i kultura koje njeguje savremena Crna Gora”.

“U razgovoru sa papom sam iskazao zadovoljstvo i čast povodom susreta, ne samo zato što je riječ o poglavaru Katoličke crkve, nego i zato što u trenutku u kojem se čitav svijet suočava sa ozbiljnom krizom, on svojim porukama i ličnim primjerom promoviše ljudskost kao vrhunsku vrijednost. Papi Franju sam posebno naglasio da bi svojom posjetom učinio veliku čast Crnoj Gori i da ga očekujemo tokom naredne godine”, saopšte je iz parlamenta prekjuče.

Papa Franjo je, kako se dalje navodi, predsjedniku Brajoviću, između ostalog, rekao da Crna Gora za njega ima posebno mjesto jer ga je 1992. u Argentini zaredio biskup Emilio Ognjenović, porijeklom iz Crne Gore. Brajović je, kako piše, Svetom ocu poklonio prvi primjerak svečanog izdanja „Gorskog vijenca“, u prevodu na italijanski Veljka Mićovića, koji je ovim povodom objavila Skupština Crne Gore.

Brajović se juče sreo u Apostolskoj palati sa državnim sekretarom Svete stolice,Pijetrom Parolinom, i sekretarom za odnose sa državama, Polom Ričardom Galagerom.

Pilsel je kazao da je tu riječ o službenim susretima sa osobama koje su predsjednik vlade i šef diplomatije Vatikana.