OSUDILI NAPAD

CEDEM: Odgovornost za zaštitu Tomkića da preuzme cjelokupno društvo

423 pregleda 0 komentar(a)
Bešić, Foto: Balša Rakočević
Bešić, Foto: Balša Rakočević

Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) najoštrije je osudio fizičko nasilje, spaljivanje imovine i šovinističke poruke usmjerene protiv građanina Berana Igora Tomkića i njegove porodice.

Iz CEDEM’a ukazuju da je vladavina zakona u Crnoj Gori postala zaista upitna ako ovaj slučaj ne dobije adekvatan policijski i pravosudni epilog, “uključujući efikasno i zakonito kažnjavanje vinovnika besprimjernog nasilja”.

"Izražavamo ogorčenje i revolt zbog činjenice da je tako nešto moguće u Crnoj Gori. Neshvatljivo je da na djelu kriminalni teror koji porodicu Tomkić, da bi sačuvali bezbjednost i dostojanstvo, dovodi u razumljivo iskušenje da se iseli iz Berana. Pritom, sve vrijeme od kada je Tomkić izložen nasilju, imamo neadekvatnu reakciju državnih vlasti, a samo izraze žaljenja od strane opštinske uprave. S druge strane, kada je Uprava Policije već dopustila eskalaciju nasilja, dužna je dokazati da je u stanju da garantuje slobodu i bezbjednost svakog građanina Crne Gore ili u suprotnom možemo postaviti pitanje svrsishodnosti njenog djelovanja u ovom obliku", navodi se u saopštenju koje potpisuje direktorica CEDEM Milena Bešić,

Iz CEDEM ukazuju i da je za njih “krajnje zabrinjavajuće” to što su, uprkos Tomkićevim višemjesečnim upozorenjima i vapajima za pomoć, nadležni organi i lokalna javnost “demonstrirali očiglednu nemoć da se suprostave nekolicini nasilnika i zaštite sugrađanina”.

"Danas je već jasno da odgovornost za zaštitu Tomkića treba da preuzme i cjelokupno crnogorsko društvo, a prije svega Ombudsman, nevladine organizacije za ljudska prava i mediji. CEDEM nepokolebljivo vjeruje u otvoreno, antifašističko i slobodno društvo, baš kao i u pravednu državu u kojoj će se bez izuzetka garantovati sigurnost i dostojanstvo svim njenim građanima. Oko ovih vrijednosti ne može biti kompromisa niti je prihvatljivo da bilo koji nivo vlasti svojim nečinjenjem ili svojom neefikasnošću doprinosi stanju nasilja i šovinizma i prilikama u kojima će porodica Tomkić strahovati za svoje živote i imovinu", zaključuju iz CEDEM-a.

Preporučujemo za Vas