Đačić da vrati nezakonito dobijen novac

Predsjednik Opštine Pljevlja 20 mjeseci nezakonito je primao mjesečno oko 100 eura, zbog neusaglašavanja zarade sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru
4284 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan

Odbornik Demokrata Nikola Rovčanin pozvao je predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića da vrati novac koji je, kako tvrdi, 20 mjeseci nezakonito primao zbog neusaglašavanja zarade sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Rovčanin kaže da je Đačić zbog neusklađenosti koeficijenata mjesečno primao oko stotinu eura veću platu nego što mu je Zakon dozvoljavao, odnosno oko dvije hiljade eura je nezakonito isplaćeno za posljednjih 20 mjeseci.

“Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je u primjeni od 1. jula 2017. godine, propisuje koeficijent od 17,29 predsjednicima opština u kategoriji od 10.000 do 50.000 stanovnika, gdje spadaju i Pljevlja. Sve vrijeme, od naznačenog datuma, Đačić je nezakonito primao dio zarade jer mu je ona obračunata po koeficijentu od 18,40. Đačić ima veću zaradu za iznos koeficijenta od 1,19 od onog koji je zakonom propisan. Imajući u vidu ove činjenice, dolazi se do zaključka da je predsjednik opštine nezakonito primio dio zarada, počev od jula 2017. godine”, tvrdi Rovčanin.

Skupština je tek prije nekoliko dana donijela odluku kojom je Đačićeva plata usaglašena sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

„Da li je normalno da predsjednik Opštine 20 mjeseci nezakonito prima zaradu, kada u Pljevljima ima više od 20 odsto nezaposlenih ljudi, a radnici “Vektre” osam mjeseci nisu primili platu i kada imamo više stotina socijalnih slučajeva da mnogi ljudi preživljavaju sa ovom razlikom koji je predsjednik Opštine sebi stavljao u džep svakog mjeseca. Ja pozivam predsjednika Opštine da vrati građanima novac koji je stečen nezakonito“, rekao je Rovčanin.

Njegov partijski kolega i odbornik Bojan Krvavac kaže da je lokalna uprava ažurna kada treba smanjiti plate zaposlenima u lokalnom preduzeću Vodovod za 15 odsto.

“S druge strane, zarade zaposlenih u lokalnim preduzećima su neredovne, mizerne i na donjoj su granici.

Kada treba smanjiti platu predsjednika Opštine, na šta zakon obavezuje stavljaju se prsti na oči, ali je itekako lokalna administracija ažurna kada treba smanjiti zarade radnicima“, rekao je Krvavac.

On tvrdi da je za novac koji je 20 mjeseci nezakonito primao prvi čovjek grada, Opština mogla kupiti knjige za đake prvake iz jedne od pljevaljskih Osnovnih škola.

„Kada sam predlagao da Opština preuzme finansiranje nabavke udžbenika za đake prvake, predsjednik Opštine je tvrdoglavo odbijao govoreći da je to političarenje i da je to prikupljanje jeftinih političkih poena. Kada je potrebno udariti na sirotinju po lokalnim preduzećima zahvaljujući kojima ovaj grad na kakav takav način i funkcioniše zakon je jasan i lako ga je tumačiti, ali kada je u pitanju najbogatiji stalež u ovom gradu sa najvećim primanjima tada se zakon ne mora automatski sprovoditi, odnosno ne tretira se jednako radnik i predsjednik Opštine“, rekao je Krvavac.

Đačić nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li će novac vratiti ukoliko se potvrdi da je dio zarade nezakonito primao 20 mjeseci, iako su mu dostavljena prije pet dana.

Bonus video: