Čavor tvrdi da prije Kneževića nijesu kršili zakon

Dušan Drakić (ASK) rekao je da im je Specijalno državno tužilaštvo zabranilo da javno objave dokument kojim je utvrđeno da se DPS nezakonito finansirao u predizbornoj kampanji 2016.
1645 pregleda 3 komentar(a)
Problem je nemoguće riješti samo zakonima: Rasprava o finansiranju partija, Foto: Zoran Đurić
Problem je nemoguće riješti samo zakonima: Rasprava o finansiranju partija, Foto: Zoran Đurić

Poslanik i poslovni direktor DPS Branko Čavor saopštio je juče da ranije nije bilo donacija partiji koje nijesu evidentirane, te da je primjer biznismena Duška Kneževića izuzetak.

Knežević je ranije izjavio da je 25 godina pomagao DPS, iako njegovog imena nema u finansijskim izvještajima, kao i da su stranački lideri novčanu pomoć tražili i od ostalih biznismena.

“Takvih prihoda, naravno, nije bilo. Ovo je na nivou izuzetka i incidenta... Gdje se vodi računovodstvena evidencija i pravi izvještaj, niko nije prijavio u tom dijelu, što je zakonska obaveza da ide preko računa”, reakao je juče Čavor na konferenciji “Finansiranje političkih partija i kampanja - izazovi i rješenja”, koju je organizovao MANS.

Na pitanje koliko je Knežević dao novca i ima li ga u izvodima sa zabilježenom donacijom od makar 100 eura, Čavor je odgovorio da izvještaji partije, dostupni na stranicama ASK-a i Državne revizorske institucije, sadrže imena donatora.

On je kazao da je “gospodin i ugledni član partije Migo Stijepović” pred tužilaštvom objasnio “kako je došlo do toga”.

Načelnik u Agenciji za sprečavanje korupcije Dušan Drakićrekao je da im je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zabranilo da javno objave dokument u kom je ASK utvrdio da se DPS nezakonito finansirao u predizbornoj kampanji 2016. To je, kako je objasnio, učinjeno zbog vođenja postupka pred Tužilaštvom, protiv više osoba.

“Kad se završi postupak pred Tužilaštvom...ta odluka će biti objavljena”, obećao je on.

Momo Koprivica (Demokrate) je kazao da smanjenje budžetskih sredstava partijama odgovara samo DPS-u, koji se koristi crnim fondovima: “Crni fondovi i zloupotrijebljeni javni resursi su pogonsko gorivo DPS-a”. Predstavnik GP URA Zoran Mikić ocijenio je da su potrebna inovirana zakonska rješenja, ne samo Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, nego i kompletnog izbornog zakonodavstva: “Jedan od fokusa buduće izborne reforme trebalo bi da bude da se zaustave izborne manipulacije i krađe, odnosno, da se stvore mehanizmi da se otkriju crni fondovi i spriječi njihovo korišćenje u kampanjama...”

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković je kazala da je finansiranje političkih partija osnov demokratije i evropskih integracija i da od toga sve počinje. “S druge strane, donacije su jedan od metoda upumpavanja novca u političke partije. Imali smo slučaj ‘Konik’, i druge socijalne slučajeve i to je problem koji se ne može riješiti legislativom. To je problem koji se mora riješiti praksom”, ocijenila je.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, istakao je da sistem nije transparentan kada se ne radi dobra kontrola i da je jako važno da se uradi kontrola vladavine prava u toj oblasti i procesu.

Bonus video: