Država na jednoj, režim na drugoj strani

Opoziconi poslanici i članovi pokreta “Odupri se” će svojim kredibilitetom jemčiti ispunjenje obaveza predviđenih Sporazumom za budućnost
8305 pregleda 68 komentar(a)
Detalji sa protesta, Foto: Savo Prelević
Detalji sa protesta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.03.2019. 08:40h

Poslanici opozicije i predstavnici pokreta “Odupri se”, obavezali su se da će se zalagati za formiranje Vlade građanskog jedinstva i bojkot svih narednih izbora do ispunjenja zahtjeva.

Sporazum o budućnosti su na sinoćnjem građanskom protestu potpisali poslanici ili njihovi ovlašćeni predstavnici iz Demokratske Crne Gore, Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, DEMOS-a, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije i nezavisni poslanici Nedjeljko Rudović, Anka Vukićević i Aleksandar Damjanović.

Sporazum su ispred pokreta “Odupri se” potpisali Džemal Perović, Dejan Pejović, Omer Šarkić, Demir Hodžić i Ratka Jovanović Vukotić.

Dokumentom je precizirano da će Vlada građanskog jedinstva djelovati u ograničenom mandatu i da će joj osnovni zadatak biti da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora.

“U svjetlu trenutne političke, društvene i ekonomske situacije, osnovni predmet Sporazuma su minimalni uslovi za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u istoriji crnogorskog višepartizma”, kazao je glumac Slaviša Grubiša, prezentujući detalje Sporazuma.

Dokumentom je predviđeno da se izbor ministara u Vladi građanskog jedinstva vrši na paritetnoj osnovi - po jedna trećina predstavnika stranaka vladajuće većine, predstavnika parlamentarne opozicije i nestranačke ličnosti.

Na funkciji predsjednika Vlade građanskog jedinstva, prema potpisanom Sporazumu, ne može biti pripadnik stranaka koje su sada na vlasti.

“Potpisnici neće učestvovati ni na jednim izborima, lokalnim, državnim i predsjedničkim, koji budu zakazani prije ispunjenja osnovnog zadatka Vlade građanskog jedinstva. Vlada građanskog jedinstva će nastaviti, i po mogućnosti, ubrzati tok pregovaračkog procesa, u vezi sa evropskim integracijama”, saopštio je Grubiša.

Predviđeno je da se potpisnici Sporazuma dogovaraju o svim oblicima zajedničkog vaninstitucionalnog djelovanja i da svojim kredibilitetom garantuju ispunjenje navedenih obaveza.

“I obavezuju se na započinjanje konstruktivnog i dosljednog rada na konkretizaciji principa, metoda i sredstava, neophodnih za realizaciju tačaka Sporazuma”, predviđeno je dokumentom.

Protestu “Odupri se-97.000” sinoć je prisustvovalo nekoliko hiljada građana. Nosili su transparente “Nećeš Milo više krasti, ova vlast mora pasti. Milo, dosta je bilo”, “Država je servis građana”, “Čekajući Godoa - promjene”, “Naš hod je vaša savjest”...

Protestna šetnja je organizovana Ulicom slobode prema zgradi Vrhovnog državnog tužilaštva, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, pored zgrade Skupštine i preko mosta Blaža Jovanovića, zatim Bulevarom Jovana Tomaševića, preko mosta Milenijum i Bulevarom Ivana Crnojevića nazad na Trg nezavisnosti. Organizatori su uoči protesta pozvali građane da ne nasijedaju na eventualne provokacije i brinu o bezbjednosti, a tokom protestne šetnje i skupa nije bilo incidenata. Jake policijske snage sa opremom za razbijanje demonstracija su bile raspoređene kod zgrada Skupštine i predsjednika.

Član pokreta “Odupri se”, Demir Hodžić, je kazao da su pozvali poslanike koji su pokazali da slušaju građane i da su stali uz narod.

“Zato pozivam ove kojima smo prije nekoliko mjeseci uputili da daju ostavke, da ih što prije daju. Ne želim da imam mržnju prema onima koji uništavaju našu državu Crnu Goru i koji pokušavaju uništiti građane, ali zato, kao i vi, imam veliku dozu bijesa. Osim bijesa, kod građana vidim nadu i vjeru...”, kazao je Hodžić. On je istakao da neprijatelji države koji su trenutno na vlasti, urušavaju institucije već 30 godina, kroz korupciju, nepotizam, pljačku, nepravdu, kriminal i podjele.

“Oni kažu da je ovaj Sporazum o budućnosti protiv zakona i Ustava Crne Gore, a oni su ti koji su na vlast došli prevratom i prevarom različitim kovertama, koje nijesmo zaboravili”, poručio je Hodžić.

Istakao je da od lokalnih opozicionih odbora traže da sačuvaju postojeće jedinstvo u šest opština u kojima su na vlasti i da ne prave nikakve koalicije sa DPS-om.

“Poručimo sa ovog veličanstvenog skupa, sa Trga nezavisnosti i Ulice slobode, da postoji samo jedna podjela - na kriminalce i slobodne i časne građane Crne Gore”, kazao je Hodžić.

Prosvjetni radnik i građanski aktivista, Nedjeljko - Necko Đurović, istakao je da svi na protestu treba zajedno da kažu “laku noć” posljednjoj balkanskoj autokratiji i poruče da nema više podjela i prevara.

“Imamo ispit koji moramo svi zajedno položiti. Tražimo dostojanstvo slobodnog čovjeka u državi u kojoj su i gorivo i struja luksuz. I naša sloboda, pa i naš život, može biti luksuz... Hoćemo odgovornu vlast i stabilnu političku zajednicu”, istakao je Đurović.

On je kazao da prvi put imamo šansu od kada postoji Crna Gora da mirnim i demokratskim putem smijenimo vlast, kako ne bi bilo novih podjela.

“Učinimo to zajedno... Neka čuju jasno i glasno, šaljemo im istu poruku, kao što su je oni poslali prije 30 godina bivšoj vlasti - “Dovoljno je samo da odete”, poručio je Đurović.

Građani su na Trgu nezavisnosti mogli da ostave i prilog za porodicu Igora Tomkića iz Berana, koji je nedavno pretučen, a njegova prodavnica u selu Dolac, zapaljena.

Organizatori su novo okupljanje na Trgu nezavisnosti najavili za šesti april.

Studenti: Gdje su pare?

Studenti su sinoć izlijepili zgradu rektorata Univerziteta Crne Gore naljepnicama “transparentno”, u okviru skupa Studentske inicijative. Razlog je, kako je ocijenio Vuk Vujisić, to što članovi Studentske inicijative cijene da Rektorat ne radi transparentno.

“Jedan od članova Studentske inicijative uputio je više zahtjeva Studentskom parlamentu (SPUCG) i Univerzitetu Crne Gore (UCG) sa pitanjem koliko novca dobijaju studentske organizacije i SPUCG na godišnjem nivou i na šta se taj novac troši. Prošlo je više od 20 dana i još nemamo odgovor. Javno ih pitamo gdje su pare”, kazao je Vujisić

Bonus video: