Šćekić: Dali smo sve od sebe da se pripadnici svih nacija u Beranama osjećaju sigurno

"Naše ingerencije da zaštitimo porodicu Tomkić su vrlo male, tu je potrebna intervencija Uprave policije, tužilaštva i sudova i da se objasni zašto godinu i po dana nijesu preduzete nikave mjere", rekao je Šćekić.
5314 pregleda 7 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Tufik Softić
Sa sjednice, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 31.03.2019. 16:23h

Vanredna i hitna sjednica Skupštine opštine Berane povodom bezbjednosne situacije u gradu, nakon slučaja Tomkić, počela je naizgled mirno, da bi se ozbiljna diskusija na ivici incidenta preselila u hodnik prilikom davanja izjava medijima.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS Bogdan Fatić je rekao da slučaj Tomkić ima političku i nacionalističku pozadinu, i pri tome se pozvao na izjavu Igora Tomkića.

On je pozdravio brzo hapšenje počinilaca za koje je kazao da imaju jasnu političku i partijsku obojenost i pripadnost.

Predsjednik opštine Dragoslav Šćekić (SNP) je potom osudio čitav slučaj, ali kazao da se nikada nije desilo da neko u Beranama bude nacionalno ugrožen.

„Ono što mi je posebno zasmetalo je to što je predsjednik OO DPS rekao da se ovdje radi o produktu politike devedesetih godina i političke pripadnosti. Želio bih da kažu ko kome pripada, jer mi nikada nećemo dozvoliti da u našim redovima ima onih koji žele nečiju slobodu da ugrožavaju. Ako neko tako kaže, onda ja otvoreno sumnjam da je sve ovo ispolitizovano i da ima namjeru, zato što je vlast u opštini Berane suprotna od državne vlasti, da prikaže da je ovdje ambijent loš. Mi smo pet godina na vlasti i dali smo sve od sebe da se sve nacionalnosti u gradu osjećaju sigurno. Naše ingerencije da zaštitimo porodicu Tomkić su vrlo male, tu je potrebna intervencija Uprave policije, tužilaštva i sudova i da se objasni zašto godinu i po dana nijesu preduzete nikave mjere. Nego je dozvoljeno da ta porodica trpi godinu i po dana“, rekao je Šćekić.

On tvrdi da je u pitanju kriminal i da nije terorisana samo porodica Tomkić.

„Kriminalci terorišu mnoge građane, ako imamo u vidu da je na stotinu kuća i vikendica obijeno, i da još uvijek nemamo odgovore ko su počinioci tih krivičnih djela. Da ne pričamo o narkomaniji u školama i narkomaniji na ulici i na prodaje narkotika u ovom gradu, nošenje oružja. Pitajte građane, ako oni kažu da u školama nema dilera droge, ja ću se izviniti javnosti“, kazao je Šćekić.

Kada su se ugasile kamere, varnice u skupštinskom holu između odbornika Zdravo Berane (SNP – DF) i DPS su sijevale još većom žestinom.

Polemisalo se oko toga ko na internet izbacuje fotografije mladića sa četničkim ikonografijama, kao što je fotografija uhapšenog Aleksandra Savovića i čiji je on pristalica, odnosno od koga je Savović instruisan.

U prvom dijelu sjednice izvještaje su podnijeli rukovodicoi Centra bezbjednosti Berane i Osnovnog državnog tužilaštva u ovom gradu Miodrag Božović i Gorica Golubović.

Predsjednik Skupštine opštine, Novica Obradović je objasnio da je bilo zatraženo da sjednica ne bude otvorena za javnost zbog detalja istrage, tako da se u tom pravcu neće otkrivati previše.

U izlaganjima Božovića i Golubovićeve i nije bilo detalja vezanih za ovaj slučaj, osim kosntacije da je bezbjednosna istuacija u gradu dobra i da su izvršioci ovog nedjela brzo otkriveni i uhapšeni.

Iz odborničkih redova lokalne vlasti (Zdravo Berane i Demokrate) zatražen je odgovor šta su institucije radile godinu i po, uz tvrdnju da se porodica Tomkić Opštini Berane obratila tek prije dva mjeseca.

“Ja sam inicirao ovu sjednicu uz dogovor da ne vodimo političke polemike, već da svi osudimo slučaj Tomkić i tražimo da se zaustavi u korijenu. Da se svi suprostavimo kriminalu, a ne da dozvolimo da bilo ko etikatira čitavo Berane”, kazao je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić.

U završnici sjednice, nakon skoro pet sati, usvojeni su sljedeći zaključci:

  1. Najoštrije osuđujem slučaj zlostavljanja maloljetnog lica od strane vršnjaka, kao I svaki vid vršnjačkog nasilja.
  2. Najoštrije osuđujemo napad I nasilje na našeg sugrađanina iGora Tomkića, njegovu porodicu I imovinu. Napad na Tomkića je napad na multikulturalne, multinacionalne I multikonfesionalne vrijednosti Berana i Crne Gore, a postupci pojedinaca ili organizovanihe grupene odražavaju pravu sliku stanja u Beranama, te d aisti ne mogu narušiti tradicionalni multietnički sklad I suživot koji je odlika Berana.
  3. Apelujemo na nadležne državne organe da preduzmu sve mjere iz okvira svoje nadležnosti da se počinioci ovih krivičnih djela otkriju, procesuiraju i najstrože kazne u skladu sa zakonom.
  4. Zahtijevamo da se utvrdi odgovornost za eventualne propuste u radu, u konkretnim slučajevima, nadležnih organa: Uprave policije, Tužilaštva, Centra za socijalni rad. Osnovne škole I ostalih relevantnih institucija.
  5. Smatramo poželjnim da se u školama ponove uvede institute školskog policajca.
  6. Preporučujemo lokalnoj samoupravi, da u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa obrazovnim ustanovama u gradu i njima nadležnim institucijama na državnom nivou planiraju i pokrenu organizovanje obuka u vezi sa suzbijanjem nasilja i prevenciji maloljetničke delikvencije.
  7. Pozivamo Upravu policije, tužilaštvo i sudstvo, da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmu sve potrebne mjere i radnje u suzbijanju cvih krivičnih djela i ostalih oblika delikvencije.
  8. Apelujemo na sve institucije, udruženja, medije, pojedince da se maksimalno svi založe da očuvamo I afirmišemo međunacionalni i međuvjerski sklad i suživot u Beranama. Takođe, da se uzdrže od izjava i postupaka koji bi mogli da naruše ovaj sklad.

Svi zaključci, i pored incidentnih situacija i povišenih tonova tokom sjedice, kao i u skupštinskom holu, usvojeni su jednoglasno.

Bonus video: