Mandić: Vlast pokušava da uplaši građane koji državne simbole ne osjećaju kao svoje

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) kazali su da u toj partiji postoji volja za dijalogom, ali da opozicija prethodno mora da prizna državnost Crne Gore
5191 pregleda 72 komentar(a)
Mandić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Mandić (arhiva), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2019. 18:28h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) pozvali su predstavnike vladajuće koalicije da razgovaraju o izmjeni državnih simbola, navodeći da treba pomiriti pravoslavnu većinu u Crnoj Gori. Tokom skupštinske rasprave o predlogu Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti, Andrija Mandić (DF) kazao je da vlast pokušava da uplaši građane koji državne simbole ne osjećaju kao svoje.

"Ovaj zakon je u funkciji zastrašivanja, ali siguran sam da će grđani na svakom mjestu pokazati što misle. Treba da razgovaramo o promjeni simbola koje ne prihvata polovina građana Crne Gore. Vi zakonom pokušavate da zaštite stihove himne koje je pisao Sekula Drljević. Režimima koji imaju potrebu za kažnjavanjem ljudi ne vjeruju", rekao je Mandić.

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) kazali su da u toj partiji postoji volja za dijalogom, ali da opozicija prethodno mora da prizna državnost Crne Gore. Poslanik DPS-a Nikola Rakočević poručio je da država treba da jača patriotizam i gradi građanski identitet.

"Bez obzira na naše političke razlike moramo se usaglasiti oko državnih simbola. Problem podjeljenosti u Crnoj Gori postoji odavno, ali ako postavimo nezavisnu Crnu Goru kao zajednički imentelj moći ćemo da se dogovorimo o svemu. Vama je to i dalje bolna rana zbog koje ne možete da sjedenete da razgovaramo“, kazao je Rakočević, dok je njegov partijski kolega Obrad Mišo Stanišić kazao da "oni koji više ljube tuđu zastavu i himnu ne mogu da vole svoju državu“.

Na Mandićevo pitanje da li je spreman da se razgovara o promjeni državnih simbola, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao da to podrazumijeva promjenu Ustava, za šta je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu i izjašnjavanje na referendumu.

"Ako u ovoj zemlji bude više pravde manje ćemo se baviti simbolima. Demokratija i pravda je prioritet a onda se može i o tome pričati", rekao je Krivokapić navodeći da je protiv kazni za utjerivanje ljubavi prema državi. "Kada je vlast počela da pokriva političke nesupjehe i autokatiju zastavom onda je došla i reakcija. Ko voli zastavu ne krije se pod njom“.

Upozoravajući da u Crnoj Gori postoje "ultra jake nacionalne manjinezbog podjeljenosti pravoslavaca", poslanik DF-a Milutin Đukanović kazao je da predstavnici manjina ne vole državne simbole "ali mudro ćute“. "Što im ne prigovarate zbog albanskih zastava u Tuzima. Oni su okrenuti Tirani, Sarajevu, Zagrebu i Istanbulu, ali vi hoćete da gurnete prst u oko pravoslavnoj većini“, kazao je Đukanović na šta je poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović rekao da je većina Bošnjaka 2006. glaslala za nezavisnu državu.

"Mi smo glasali za Ustav i poštujemo državu. Dozvolite da volim da popijem kafu u Isatanbulu i Sarajavu, ali i da prošetam Knez Mihajlovom“.

Na Ibrahimovićevu konstataciju da su njegovi i Đukanovićevi preci zajedno gradili Crnu Goru, poslanik Fronta je rekao: "Moji preci su se borili protiv Otomanske imperije, a nijesam siguran da su vaši preci to željeli da rade. Vi od pravoslavne manjine pravite političku većinu da bi rušili Crnu Goru. Vi ste protiv hrišćanske većine. Žalosno je što naša braća hrišćani dozvoljavaju da sa njima mlatite".

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović ocjenio je da u "državotvornom narodu u Crnoj Gori" postoje neslaganja oko državnih simbola i pozvao da se razgovara o zastavi i himni. "Ako su pojedine strofe problematične nije valjda problem pričati o tome. Trobojka kao narodna ili predsjednička zastava nije valjda problem“, kazao je Damjanović dok je Marina Jočić (DF) Marina Jočić kazala da Vlada traži poštovanje simbola države u kojoj se progone Srbi, SPC i ćirilicu.

"Stavite umjesto grba sliku Slavoljuba Miga stijepovića kako trpa one pare u džep. To je simbol Crne Gore", kazala je ona.

Dok je poslanik DPS-a Miodrag Vuković kazao da se zakonom ne ućeruje patritizam već uvodi red, Nebojša Medojević (DF) je kazao da vlast gradi državni identitet na pogrešnim osnovama. On je upozorio i da je opstanak države ugrožen dok postoje građani koji nisu zadovoljni svojim statusom.

"Naš je simbol Sveti Petar Cetinjski a vaš sveti Cane švercerski. Da li je Brano Mićunović simbol ove države ili Zoran Lazović? Vi potpuno pogrešno postavljate stvari i to ugrožava opstanak države“, kazao je Medojević, dok je Draginja Vuksanović (SDP) istakla da Vlada selektivno iskazuje ljubav prema državi.

"Mi bi da kažnjavamo ljude što ne poštuju simbole a za državne praznike moraju da rade. Pa valjda se i time poštuje država a ne samo ustajanjem na himnu", kazala je ona.

Bonus video: