Simović kupio stan, a supruga prodala kuću?

Za ovu trgovinu mjesečno daje gotovo polovinu potpredsjedničke plate - skoro 855 eura
8076 pregleda 14 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Boris Pejović
Milutin Simović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2019. 15:56h

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović prošle godine postao je vlasnik trosobnog stana od 150 metara kvadratnih, stoji u imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Za ovu trgovinu mjesečno daje gotovo polovinu potpredsjedničke plate - nepunih 855 eura. Kredit od 120.000 eura podignut je krajem 2017. godine, a osim za stan od 150 iskorišten je i za trgovinu garaže od 32 metra kvadratna.

U eKatastru nema podataka o stanu potpredsjednika.

Ovo nije jedina promjena na polju nekretnina jer, prema kartonu, njegova supruga Ljiljana Simović više nije vlasnica kuće u glavnom gradu od 214 metara kvadratnih.

Simovićeva je vlasnica i vikendice na Žabljaku od 85 metara kvadratnih, gdje je kao osnova upisana gradnja.

Osim potpredsjedničke plate od malo više od 1.740 eura, Simović je kao zamjenik predsjednika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte primao 535 eura.

Njegova supruga takođe je zaposlena u Vladi. Simovićeva je direktorica Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu rada i socijalnog staranja.

Njeni mjesečni prihodi iznose malo više od 1.070 eura, a prijavljeno je da je u posljednja četiri mjeseca prošle godine po 1.500 eura zarađivala od rente.

Potpredsjednik Vlade dao je Agenciji saglasnost za uvid u njegove bankarske račune, što nije uradio ministar za ljudska i manjinska prava Mehmet Zenka.

Zenka je prijavio da je prošle godine mjesečno primao više od 2.200 eura.

Njegova ministarska plata iznosila je malo više od 1.520 eura, a još 380 primao je kao član vladinog Savjeta za privatizaciju. Prijavio je i da 300 eura mjesečno zarađuje kao predsjednik Demokratske unije Albanaca. Prijavio je da je i član Upravnog odbora Lovačkog saveza Crne Gore, ali tu nema prihode.

Ministar je vlasnik lovačke puške “TOZ 34” iz 2007. ali i akcija u “Ulcinjskoj rivijeri” i “Otrant komercu”. On je jedini u porodici koji, prema kartonu, ima prihode.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović je prošle godine u prosjeku zarađivao 1.690 eura. Osim plate, u posljednja tri mjeseca prošle godine primao je varijabile od nepunih 290 eura.

Njegova supruga Marijana Gvozdenović prima 450 eura, a vodi se kao osnivač i izvšrna direktorca “Menta Montenegro”, firme koja se bavi trgovinoma na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u specijalizovanim prodavnicama.

Potpredsjednik ima stan od 68 i polovinu kuće od 55 metara kvadratnih i preko 80.000 metara kvadratnih zemljišta.

On je odborio Agenciji uvid u bankarske račune, što nije uradi drugi potpredsjednik Genci Nimanbegu. U prosjeku su njegova primanja, uključujući varijabile, iznosila nepunih 1.600 eura.

Njegova supruga Vahida Hasanaga Nimanbegu je u prosjeku zarađivala 515 eura u nenaznačenom privrednom društvu.

Nimanbegu je vlasnik “folksvagena pasat” iz 2003. i brodarice “Adriatik “ iz 1986. godine.

Potpredsjednik u banci ima oročeno nepunih 9.750 eura, a njegova supruga 3.845 eura.

Supruga je u septembru prošle godine podigla potrošački kredit od 10.000 eura.

Vrhovni državni tužuilac Ivica Stanković prijavio je Agenciji da je njegova plata prošle godine iznosila nepunih 2.645 eura, a još u prosjeku 918 eura primao je kao predsjednik Tužilačkog savjeta. Kao šef Komisije za ocjenjivanje Tužilačkog savjeta primio je prošle godine skoro 2.120 eura, a kao član Komisije za polaganje pravosudnog ispita Ministarstva pravde 1.836 eura.

Stanković je prijavio da je naslijedio 2.170 eura prošle godine, a od isplate štete po polisi osiguranja 869 eura.

Supruga Draginja Vuksanović Stanković je iz Skupštine u prosjeku zarađivala 560 eura, a sa Univerziteta Crne Gore nepunih 930 eura.

U odnosu na prošlogodišnji redovni imovinki karton, poslanica je postala vlasnica stana od 100 metara kvadratnih. Kada je u pitanju gotov novac, on je u istom periodu uvećan za oko 8.000, a pokretna imovina supružnika smanjena za oko 100.000 eura.

Oni su uredno prijavili Agenciji svako uvećanje imovine u toku godine.

VDT nije dao saglasnost Agenciji za uvid u račune.

Bonus video: