Upravni sud mjesecima ćuti o tužbi protiv Đačića

Demokrate tražile da se sud izjasni da li je dostojan da obavlja funkciju predsjednika Opštine
614 pregleda 0 komentar(a)
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan
Mirko Đačić, Foto: Goran Malidžan

Upravni sud Crne Gore ni sedam mjeseci nakon podnošenja tužbe Demokratske Crne Gore nije donio odluku o tome da li je Mirko Đačić dostojan da obavlja funkciju predsjednika Opštine Pljevlja.

To u saopštenju za javnost tvrdi klub odbornika Demokrata u Skupštini opštine Pljevlja, koji su 12. septembra 2018. podnijeli tužbu Upravnom sudu radi poništenja odluke Skupštine opštine o izboru predsjednika Opštine.

“Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano je da predsjedniku Opštine prestaje mandat kada je pravosnažnom presudom osuđen za djelo koje ga čini nedostojnim funkcije. Javnosti je poznato da je Đačić pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Pljevljima oglašen krivim zbog izvršenog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Takođe, navedeno krivično djelo Đačić je izvršio u vremenu dok je bio na funkciji predsjednika Opštine. U obrazloženju tužbe navedeno je, između ostalog, da ne može biti dostojno funkcije predsjednika Opštine lice koje je ugrozilo sigurnost drugog lica prijetnjom da će napasti na njegov život i tijelo”, navodi se u saopštenju.

Demokrate tvrde da je Đačić kao predsjednik Opštine prekršio niz drugih zakona, kao što je Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, tako što je nezakonito uvećavajući lična primanja pribavljao za sebe protivpravnu imovinsku korist gotovo dvije godine.

“Takođe, radove na rekonstrukciji glavne ulice izvodi suprotno Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, podvodeći ih pod formu adaptacije, iako je riječ o rekonstrukciji. Đačić je prekršio Poslovnik SO, narušio ugled lokalnog parlamenta i funkciju predsjednika, kada je na zasjedanju vrijeđao opozicione odbornike i fizički nasrtao na njih. Podsjećamo i na niz prekršenih zakonskih procedura u vezi sa izgradnjom Gradske toplane i masovnog partijskog zapošljavanja. Đačić, prilikom naplate potraživanja od “Vektre Jakić”, nije blagovremeno preduzimao sve zakonske mehanizme koji mu stoje na raspolaganju, pa je višemilionski dug prema opštini postao gotovo nenaplativ”, navodi se u saopštenju.

Pored niza nezakonitosti, navode iz Demokratske, Đačić nije podnio ni Izvještaj o svom radu za 2018. godinu do 31. marta, čime je prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine.

Bonus video: