Organizatori najavili nenasilne akcije građanske neposlušnosti širom države

"Narednih dana organizovaćemo brojne akcije građanske neposlušnosti. Blokiraćemo državu, blokiraćemo im sistem sve dok ne odu. Bićemo uporni. Radićemo sve to do kraja”, kazao je Sošić
10861 pregleda 138 komentar(a)
Sa sinoćnjeg protesta ispred Skupštine, Foto: Luka Zeković
Sa sinoćnjeg protesta ispred Skupštine, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2019. 08:51h

Organizatori građanskog protesta “Odupri se - 97.000” najavili su organizovanje nenasilnih akcija i proteste po crnogorskim gradovima, navodeći da neće odustati od smjene režima. Prvi put od početka organizovanja građanskih protesta oni nijesu najavili novo okupljanje za narednu subotu već su poručili da će o terminu blagovremeno obavijestiti javnost.

"Narednih dana organizovaćemo brojne akcije građanske neposlušnosti. Blokiraćemo državu, blokiraćemo im sistem sve dok ne odu. Bićemo uporni. Radićemo sve to do kraja”, kazao je građanski aktivista Dragan Sošić i istakao da je režim zarobio državu. “Borimo se da jedan dio svog života budu iza onog ograđenog prostora kod Spuža. Zato što to zaslužuju. Ovih dana Crnu Goru branimo tijelima od gomile kriminalaca. Par porodica i njihovi prijatelji oteli su nam vlast i ne puštaju je 30 godina”.

Građanski protest održan je sinoć prvi put na platou ispred Skupštine Crne Gore, nakon što je prethodnih sedam okupljanja bilo na Trgu nezavisnosti.

Demonstranti su popunili plato ispred parlamenta i Centralne banke, a okupljenih je bilo manje nego na ranijim protestima. Kao i na prethodnim skupovima nije bilo stranačkih i nacionalnih obilježja, a tokom skupa nijesu zabilježeni incidenti.

Demonstranti su organizovali protestnu šetnju pored Centralne banke, Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT), Vlade Crne Gore i predsjedništva. Kolona je nakratko stala pored zgrade vlade i predsjedništva skandirajući “Niste naša vlada” i “Lopove odlazi”, dok su pored zgrade Crnogorskog narodnog pozorišta protestanti skandirali “Hoćemo kulturu, a ne diktaturu”.

Podsjećajući na Sporazum o budućnosti koji je potopisan sa opozicionim partijama, Nikola Grdinić kazao je da je time omogućeno zajedničko djelovanje.

"Sporazumom o budućnosti smo otvorili vrata tome da se svi ujedinimo protiv režima, bez obzira na nacionalnu, vjersku i partijsku pripadnost. Samo ih tako možemo pobijediti. Ovo je šansa da izaberemo najsposobnije među nama i organizujemo slobodne izbore”, kazao je Grdinić.

Vuk Vujisić iz Studentske inicijative kazao je da protesti neće stati ni pored pritisaka na građane. On je rekao da mladi odlaze iz Crne Gore jer nemaju uslova za život, ističući da diploma ne znači ništa.

"Mladi žele da im država omogući normalne uslove za život. Nije normalno da partijska knjižica vrijedi više od diplome i da nečiji sin za noć potroši više od prosječne plate u Crnoj Gori”, kazao je Vujisić i rekao da su Univerzitet Crne Gore i studentski parlament pod partijskom kontrolom.

"Građani imaju razloga za promjene, ali se za te promjene moramo izboriti. Sanjam državu u kojoj postoji pravda i u kojoj živimo bez podjela. Gdje će ljudi moći da žive od plate, a ne da preživljavaju. Za takvu državu se vrijedi boriti. Oni koji koče progres moraće da odu, a neki i da odgovaraju. Vrijeme promjena je došlo”, rekao je on.

Ne slušajte Đukanovića i Kneževića

Grdinić je poručio građanima da ne obraćaju pažnju na izjave predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i biznismena Duška Kneževića.

"Ne dozvolite da nas zbunjuju. Bitno je da svi zajedno dignemo glas protiv ovoga režima. Moramo dolaziti u sve većem broju. Ne smijemo da odustanemo, jer ako pokleklenemo pokazaćemo im da su jači od svega u šta smo vjerovali. Jednom mora pravde biti”, rekao je on.

Vlasnik Atlas grupe, za kojim je raspisana crvena Interpolova potjednica, ranije je kritikovao organizatore protesta navodeći da se “Đukanović se ne ruši zabavama i pjesmicama”. On je tada rekao i da Džemal Perović ne može da vodi proteste već to mora da bude “snažna ličnost koja bi predsjednika države natjerala u Spuž ili u bjekstvo u inostranstvo”.

Policajci nosili štitove, vodeni top kod parlamenta

Kao i na prethodnim skupovima najviše policije bilo je postavljeno oko zgrade parlamenta, vlade i predsjedništva. Policajci su nosili opremu za razbijanje demonstracija a između zgrade parlamenta i Ustavnog suda bila su parkirana i vatrogasna kola sa vodenim topom.

Ispred zgrade Tužilaštva bilo je nekoliko policajaca, ali je na parkingu iza zgrade bilo nekoliko kombija sa njihovim kolegama. Iako su se brojni policajci u civilu trudili da ne odudaraju od mase, većina je išla ispred kolone a pojedini su se javljali na telefone sa porukama “da su na poslu”.

Bonus video: