Fond za zaštitu manjina odbio Vuksanovića i Rastodera

Fond za zaštitu manjina multinacionalnim projektima dodijelio 273 hiljade eura
2687 pregleda 1 komentar(a)
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović
Momčilo Vuksanović, Foto: Boris Pejović

Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava prošle godine je najviše novca dodijelio multinacionalnim projektima, dok su najmanje sredstava iz budžeta dobili projekti muslimanske zajednice. U izvještaju Fonda koji je dostavljen poslanicima navodi se da je za multinacionalne projekte dodijeljeno 273 hiljade eura, dok su bošnjačke organizacije dobile 212 hiljada. Za projekte albanske manjine iz državne kase je izdvojeno nepunih 70 hiljada eura, dok su hrvatska udruženja dobila 83 hiljade eura. Romska zajednica dobila je 56.758 eura, projekti srpskih udruženja 39.423, dok je za projekte zajednice Muslimana izdvojeno 20 hiljada eura. U izvještaju Fonda se navodi i da je više od polovine prijavljenih projekata prihvaćeno, kao i da je najviše prijava bilo iz Podgorice i Rožaja. Fond je, između ostalog, odbio projekte Srpskog narodnog vijeća (SNV), na čijem čelu je Momčilo Vuksanović, portala “In4S“ i Šerba Rastodera jer nijesu dostavili detaljne izvještaje za utrošena sredstva za prethodnu godinu.

212 hiljada eura dobile su bošnjačke organizacije, a 70 hiljada izdvojeno je za projekte albanske manjine. Hrvatska udruženja dobila su 83 hiljade, romska 56.758, a projekti srpske zajednice 39.423

U izvještaju Fonda ističe se i da je prošle godine na projekte manjinskih zajednica potrošeno 778 hiljada eura, od čega je 24 hiljade dobio Velibor Čović za dokumentarni film “Izbjeglice sa Kosova u Crnoj Gori 1999. godine“. Hrvatsko građansko društvo je za “Hrvatski glasnik“ dobilo 22.602 eura, udruženje “Almanah“ 17.790, a Ninoslavu Miniću je za projekat “Možemo zajedno“ dodijeljeno 16 hiljada eura. Islamska zajednica u Crnoj Gori je dobila 18 hiljada eura za projekat “Husein-paša Boljanić i njegove zadužbine“, dok je RTV Rožaje iz državne kase dodijeljeno 18.500 eura za projekat “Očuvanje kulturno-istorijskog kontinuiteta Bošnjaka“. Hrvatski radio “Dux“ dobio je 26 hiljada eura, dok je časopisu “Srpske novine“ dodijeljeno 22 hiljade eura. U izvještaju se ističe i da su najviše žalbi na odluke Fonda uložila udruženja srpske zajednice, ali da je Upravni odbor Fonda odbio većinu kao neosnovane.

“Srpski nacionalni savjet je podnio pritužbu zaštitniku Ijudskih prava i sloboda koji je od Fonda tražio odgovor zbog navodne diskriminacije u očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta“, navodi se u izvještaju. Fond je na zarade zaposlenih prošle godine utrošio 91.831 euro, dok je na službena putovanja i korišćenje sopstvenih vozila izdvojeno 11.441 euro. Na zakup poslovnih objekata iz kase Fonda potrošeno je 17.240, dok su troškovi reprezentacije iznosili tri hiljade.

Bonus video: